Cultura

El govern espanyol promet una declaració de "reparació i reconeixement" de Salvador Puig Antich

La família fa dècades que lluita perquè es declari nul el seu judici

2 min
Puig antich: per què el règim S’Hi va acarnissar?

BarcelonaEl ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha afirmat aquest dimecres que el govern espanyol declararà "la reparació i el reconeixement personal" a la família de Salvador Puig Antich com es va fer amb el president Lluís Companys. En el cas de Companys, s'han fet dues "reparacions": una el 2009, que va sol·licitar la neta del president assassinat, i una altra el 2018. Tanmateix, encara no s'ha arribat al final del camí. El novembre passat es va iniciar el procediment per demanar al govern espanyol la formalització de la nul·litat de les sentències imposades al president català assassinat, però encara no s'ha emès el certificat de nul·litat i la inscripció als expedients judicials. "Continuarem treballant amb la llei de memòria democràtica i la seva aplicació amb pròxims passos", ha respost el ministre a una pregunta de Junts en què es demanava a l'executiu demanar perdó en nom de l'Estat per la mort de l'activista antifranquista, executat el 1974.

És un reconeixement simbòlic, perquè la justícia espanyola ha estat sempre un mur infranquejable. S'han intentat moltes estratègies, però mai s'ha aconseguit que cap jutjat acceptés revisar la sentència que va condemnar Puig Antich. El 2 de març es van commemorar els 50 anys de la mort del jove lluitador del Moviment Ibèric d'Alliberament (MIL) i diferents actes van tornar a posar damunt la taula el judici que el va condemnar a morir pel mètode del garrot vil. La nova llei de memòria democràtica espanyola, aprovada fa dos anys, preveu la possibilitat de declarar nul el seu judici. La llei del 2022 declara la il·legalitat i la il·legitimitat de qualsevol òrgan judicial, penal o administratiu de la dictadura creat per condemnar i castigar per motius polítics, ideològics, de consciència o creença religiosa. Declara també il·legítimes i nul·les les resolucions dels tribunals franquistes, però en cap cas això es traduirà en la possibilitat de demanar responsabilitat patrimonial a l'Estat o a qualsevol administració pública o particular.

"El senyor Salvador Puig Antich va ser jutjat sense garanties per un consell de guerra que no era un tribunal competent. Va ser una lamentable acció que es va cometre durant la dictadura amb una motivació política del règim. Va ser executat cruelment al garrot vil", ha afirmat Torres durant la sessió de control al Congrés. Un règim amb ganes de venjança per l’assassinat de Carrero Blanco va decidir executar el jove anarquista fa cinquanta anys. Fins a l'últim moment la família va esperar un indult que no va arribar mai. Van ser unes últimes hores angoixants. Puig Antich no va saber, fins al 2 de març al matí, que el matarien amb el garrot vil.

El juliol del 2009, la neta de Companys va sol·licitar una declaració de reconeixement i reparació personal en favor de Lluís Companys i Jover. En aquesta declaració deixava constància que va patir violència per raons polítiques i ideològiques i que va ser injustament condemnat a mort en compliment de la sentència imposada per un consell de guerra il·legítim. El 2018 hi va haver una altra declaració.

stats