Cultura 12/11/2020

El Govern crearà un Observatori de la Cultura i manté el pressupost de la delegació de Catalina Solivellas

La Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat gestionarà 48.628.458 euros, 600.000 més que l'any anterior, i 24,9 milions se'ls queda la Delegació de Cultura

Clàudia Darder
4 min
Pilar Costa compareix davant la comissió d'Hisenda i Pressupostos

PalmaLa consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, ha anunciat aquest dijous que des dels seus departaments es gestionaran 48.628.458 euros, 600.000 euros més que l'any anterior. D'aquests, 24,9 milions són per a la Delegació de Cultura que dirigeix Catalina Solivellas. Pel que ha dit Costa davant la Comissió parlamentària d'Hisenda i Pressupostos, aquests pressupostos tenen una finalitat "continuista".

El departament de Solivellas s'emporta un 0,5% més d'inversió que el 2020. D'aquesta quantitat, més de quatre milions d'euros formen part de les ajudes incloses en el Pacte de reactivació i canalitzades a través de més de deu línies en ajudes econòmiques al sector que abasten tot el procés creatiu i arriben a tots els agents culturals. Una de les crítiques del Partit Popular, que ha comentat Maria Antònia Garcia, és la poca "concreció" sobre aquestes línies d'ajudes per a un sector "vulnerable" i "fràgil", com l'ha descrit Garcia, a més de la seva poca efectivitat: "La seva Conselleria no està al costat dels artistes ni dels productors de les Illes. No són capaços de respondre a necessitats específiques. Així no es garanteix el foment de l'activitat cultural, només aposten per continuar amb els projectes de l'any anterior que ja no són adequats per la situació actual", ha expressat la del PP.

Josep Melià, de Proposta per les Illes, troba que els membres de l'equip de Costa són "mestres de la propaganda": "La declaració de la cultura com un bé essencial va encapçalar titulars a la premsa, però no ha suposat cap canvi pressupostari. A més, mencionen que hi ha un pla de reactivació, que se suposa que inclou mesures que no estaven previstes, però el pressupost evidencia un continuisme absolut", ha manifestat Melià, que lamenta que no hi hagi cap mesura extraordinària en el pressupost.

El portaveu de Més per Menorca, Pep Castells, ha demanat a la consellera si existeix una anàlisi de seguiment del Pla de reactivació per veure'n l'efectivitat. Costa ha concretat que no. Durant la compareixença, la consellera ha anunciat que el pressupost preveu també la creació de l'Observatori de la Cultura de les Illes Balears, un instrument recollit en el Pla de cultura que ha de servir per conèixer en profunditat la realitat del sector i, així, planificar accions amb dades completes i fiables sobre la realitat cultural balear. Aquest observatori recollirà, analitzarà i generarà informació que servirà per avaluar els sectors de la cultura des de diversos vessants.

Pel que fa als equipaments, durant el 2021 la Delegació de la Presidència per a la Cultura continuarà amb el desplegament del Pla de cultura i les infraestructures culturals que preveu. Es destinarà mig milió d'euros a l'equipament del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, que s'ubicarà a Llucmajor. S'espera que les obres acabin el juny. També s'avançarà en el projecte museològic de Formentera. Pel que fa a la futura seu de l'Orquestra Simfònica Illes Balears, la Conselleria aportarà 1,7 milions d'euros per a unes obres que es preveu que s'iniciïn l'any vinent.

Es destinaran 400.000 euros a accions per digitalitzar i adequar en l'actualitat tecnològica els arxius, biblioteques i museus que depenen de la Conselleria. Durant l'any que ve, el Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (MAEF) desenvoluparà projectes enfocats a la preservació dels equipaments i dels elements patrimonials. També es manté el compromís amb les diferents fundacions i consorcis participats pel Govern, així com amb la candidatura Menorca Talaiòtica.

Pel que fa als ens culturals que depenen de la Conselleria, l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) gestionarà 4,7 milions d'euros, 4,2 dels quals són aportats per la cartera de Costa. El principal gruix del pressupost està destinat a ajudes al sector. A més, es continuarà fomentant la contractació a través de Fira B! i apostant per la promoció exterior de la cultura, amb col·laboracions com la que es manté amb l'Institut Ramon Llull, i pel foment de la llengua catalana. Per la seva banda, l'Institut d'Indústries Culturals (ICIB) tindrà un pressupost d'1.450.000 d'euros, un 26% més que l'any anterior, que garantiran la consolidació d'aquest ens, que destina un milió d'euros a ajudes a la producció audiovisual i a projectes culturals.

Igualtat

En matèria d'igualtat, l'Institut Balear de la Dona disposarà l'any 2021 d'un pressupost de 5.845.108 euros, 4,5 dels quals provenen de fons del govern de l'Estat. L'IBDona manté la seva dotació per tal de continuar impulsant les polítiques d'igualtat i de lluita contra la violència masclista de manera transversal al Govern de les Illes Balears i també en col·laboració amb la resta d'institucions i entitats de les Illes.

Esperanza Sans, d'Unides Podem, ha demanat que es concreti quin full de ruta se seguirà per ajudar el col·lectiu de dones prostitutes. Moltes, ha dit Sanz, han quedat al carrer amb l'obligació de tancar i prohibir aquesta activitat, "perquè viuen als mateixos espais on exerceixen".

En els comptes de l'any que ve es continuen ampliant recursos perquè les dones víctimes puguin restituir el seu projecte de vida mitjançant oportunitats laborals, ja que inclouen la continuïtat de l'aportació en el projecte SOIB Dona i, com a novetat, el foment de l'autoocupació i la creació de petites i mitjanes empreses en col·laboració amb cambres de comerç de les diferents illes. Per la seva banda, la Direcció General de Drets i Diversitat gestionarà 403.000 euros, un pressupost similar al de l'any 2020 que servirà per continuar impulsant les polítiques i la perspectiva LGTBI al Govern. Aquest departament també inclou 130.000 euros per impulsar, a través dels consells insulars, el Pla d'accessibilitat universal de la Comunitat Autònoma.

Altres àrees de competències transversals al Govern de les Illes Balears i que depenen de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat són les direccions generals de Relacions Institucionals i amb el Parlament; Coordinació i Comunicació, a més de l'Advocacia de la Comunitat Autònoma. En el pressupost del Departament de Relacions Institucionals destaca que es destinaran 420.000 euros a la Diada de les Illes Balears (20.000 més que l'any 2020). Aquest import revertirà directament en el sector cultural de les Illes, ja que enguany, a causa de la situació excepcional que vivim, s'opta per un model nou, descentralitzat, en què els ajuntaments podran contractar els artistes i companyies a través d'una borsa creada per l'IEB.

La Direcció General de Coordinació, per la seva banda, veu incrementat el seu pressupost. El motiu és la posada en marxa d'una plataforma digital que coordinarà l'Agenda 2030 i monitorarà l'assoliment dels 17 ODS (Objectius del Desenvolupament Sostenible) per part de la Comunitat Autònoma. També s'incrementa el pressupost del Departament de Comunicació, una àrea a la qual s'afegeix una partida específica per dur a terme accions informatives relatives al covid-19. L'Advocacia, per la seva banda, incrementa el pressupost un 3%. Finalment, la despesa al Palau de Marivent continua el seu procés de racionalització, amb 973.265 euros, 6.000 euros menys que el 2020 i un import un 37% inferior al que es va pressupostar per a l'any 2015.

stats