Cultura 27/04/2021

'Els gossos', una comèdia amarga

La peça de Nelson Valente, produïda per la sala Trono amb la col·laboració del Festival Grec de Barcelona, arriba a l'Auditori de Manacor aquest dissabte 1r de maig

2 min
Els actors Mercè Arànega, Albert Pérez i Joan Negrié.

PalmaEls gossos és el darrer text del reconegut director i dramaturg argentí Nelson Valente, amb qui la sala Trono de Tarragona manté una relació especial des de ja fa uns anys. A l'octubre, el títol va fer temporada a La Villarroel, i aquest dissabte, 1r de maig, arriba a l'Auditori de Manacor. Els actors Mercè Arànega, Sandra Monclús, Joan Negrié i Albert Pérez interpreten la família protagonista, de la qual en trontollaran totes les suposades certeses. I és que aquest text evidencia, d'alguna manera, "la fragilitat dels fonaments sobre els quals vivim", explica Negrié, que ha traduït el text de Valente al català. És una producció de la Sala Trono amb la col·laboració del Festival Grec de Barcelona.

Mercè Aránega, Sandra Monclús, Joan Negrié, Albert Pérez.

"És una peça molt interessant que parla sobre els silencis més incòmodes que hi ha en les relacions familiars", diu l'actor, que assegura que Els gossos és una "comèdia amb regust amarg". Sobre l'escenari, els personatges celebren el 40è aniversari de la Laura, la qual explica un fet que li ha passat el mateix matí, quelcom que ha provocat que miri la vida d'una manera diferent. A partir d'aquí, comença gairebé una guerra de retrets, deutes i paraules que fan que els silencis, fins ara part crucial per la sostenibilitat de la família, deixin de ser-ho.

Una de les preguntes que sobrevolen la funció és: feim el que realment volem o el que se'ns demana, el que s'espera de nosaltres? Amb aquesta obra, diu Negrié, Valente explica que qualsevol societat, sigui d'on sigui, "viu sobre els mateixos plantejaments", i que les persones tenen els mateixos dubtes i les mateixes pors.

Sobre la temporada a La Villarroel, l'actor recorda les "ganes" que tenia la gent de veure teatre. "La temporada va funcionar meravellosament. Era la primera vegada que actuàvem amb el públic vestint la mascareta. Recordo veure els ulls de la gent entregats a la funció", comenta.

stats