1921-2021: Barcelona abans i ara

Un segle de transformació de la ciutat en sis imatges

ARA
2 min
1921-2021: Barcelona abans i ara

La Barcelona de fa un segle era una ciutat moderna i cosmopolita que des del principi del segle estava immersa en un procés de modernització i expansió en què l'obra de Gaudí, en aquell moment centrat exclusivament en la Sagrada Família, tenia un paper capital. Fem un viatge al passat a través de les imatges d'alguns dels indrets i monuments més importants de la ciutat per veure com s'han transformat en cent anys.

La plaça Catalunya

La plaça Catalunya el 1900, dos anys abans de l'inici de la primera etapa d'obres d'urbanització. Fa un segle ja era un gran lloc de trobada de la ciutat i actualment és considerada el centre. Des de la plaça surten algunes de les vies més importants de Barcelona.

La Casa Milà, la Pedrera

La Pedrera els anys 20, en una imatge d'una col·lecció de postals. La Casa Milà, més coneguda com la Pedrera, es va construir entre els anys 1906 i 1910 i per encàrrec del matrimoni format per Pere Milà i Roser Segimon. És un reflex de la plenitud artística de Gaudí, que va comptar amb col·laboradors com Josep Maria Jujol, Domingo Sugrañes i Jaume Bayó. Actualment és un dels edificis més emblemàtics de Barcelona.

El Park Güell

El Park Güell durant la primavera del 1929. Construït entre els anys 1900 i 1914, va ser un encàrrec de l'industrial Eusebi Güell a Gaudí amb l'objectiu de fer-hi una urbanització per a famílies benestants, que no va quallar. A la seva mort, els hereus el van oferir a l'Ajuntament i es va inaugurar com a parc públic el 1926. És un dels grans espais verds de Barcelona, amb més de 17 hectàrees de superfície, a tocar de la serra de Collserola. Declarat per la Unesco Patrimoni Cultural de la Humanitat, avui és una important atracció turística.

El passeig de Gràcia

El passeig de Gràcia, en una imatge dels anys 20. La urbanització de l'antic camí de Jesús, que unia Gràcia amb Barcelona, es va inaugurar el 1827. És una de les avingudes principals de Barcelona i el carrer més ample de la ciutat (42 metres). Acull alguns dels edificis més destacats de l'arquitectura modernista, com la Pedrera i la Casa Batlló, tots dos de Gaudí, i és avui una important artèria comercial de botigues de luxe.

La Sagrada Família

Aquest era l'estat de les obres de la Sagrada Família el 1928. La construcció de la basílica, que encara dura, va començar el 1882. Gaudí hi va treballar durant la major part de la carrera professional i des del 1914 s'hi va dedicar quasi en exclusiva. En vida de Gaudí es va construir la cripta, l'absis i, parcialment, la façana del Naixement. És un dels monuments més visitats de l'Estat i d'Europa.

El Paral·lel

L'avinguda Paral·lel amb la terrassa del Cafè Espanyol al principi del segle XX. Va ser una important artèria d'oci i espectacles des del final del segle XIX fins a la dècada dels 70 del segle XX. Dels molts teatres, cabarets i sales d'espectacles que s'hi concentraven, avui en resisteixen ben pocs, com el Teatre Victòria i el Teatre Condal.

stats