Festivals
Cultura 11/09/2023

André Aciman, Henar Álvarez i Xavi Puig, entre els convidats del FLEM més heterogeni

La tercera edició d’aquest festival literari se celebrarà del 5 al 8 d’octubre a Magaluf

2 min
Presentació de la tercera edició del festival Literatura Expandida Magalud

PalmaEra l’any 2019 quan un jove nascut 26 anys abans i de nom Erik Harley batiava la col·lecció d’escàndols urbanístics que s’escampaven arreu de l’estat espanyol amb un nom tan provocatiu com definidor: pormishuevismo és el nom inventat d’un moviment que ara resumeix i desgrana al llibre homònim que sortirà a la venda el pròxim 20 de setembre. Pocs dies després, el primer cap de setmana d’octubre, Harley serà un dels protagonistes de la tercera edició del Festival Literatura Expandida Magaluf, una iniciativa nascuda de la col·laboració entre la llibreria Rata Corner i la cadena INNSiDE by Melià. 

Serà gràcies a Harley, i a les ja tradicionals rutes per Magaluf liderades per Tomeu Canyelles i Gabriel Vives, com l’urbanisme esdevindrà un dels eixos temàtics de la nova edició del FLEM, on la gastronomia també hi serà present gràcies a divulgadors com Iban Yarza, Mikel López Iturriaga o Tomeu Arbona. El ciclisme també hi serà present gràcies a la ruta ciclista guiada per Pas Normal Studio i l’assistència del periodista Ander Izaguirre o l’exciclista Peio Ruiz Cabestany. També hi haurà temps per a l’humor gràcies a la guionista i còmica Henar Alvárez, qui va publicar el 2020 el llibre La mala leche, i a l’humorista Xavi Puig, d’El Mundo Today. El director del festival, Miquel Ferrer, reconeix en conversa amb l’ARA Balears que si bé la diversitat ha estat un dels eixos del festival des del primer any “enguany provam noves disciplines que no havíem tingut fins ara” i qualifica el cartell d’heterogeni no només per les temàtiques, sinó pel públic a qui es dirigeix. 

Diversitat literària

Pel que fa als escriptors de fora de l’estat espanyol, en aquesta edició del FLEM hi participaran autors com la nord-americana Eve Fairbanks, autora de l’obra Els hereus. Un retrat proper de la fractura racial a Sud-àfrica, la irlandesa Emily Pine o l’escriptor d’origen italoamericà André Aciman, autor de la novel·la Call me by your name, que va ser convertida en una pel·lícula homònima. Aciman ha publicat enguany l’assaig Homo irrealis, on repassa moments fonamentals de la seva biografia. Altres autors que completen el cartell d’enguany són Elisa Victoria, qui acaba de publicar la seva darrera novel·la, Otaberra; Virginia Feito, autora de l’èxit internacional La senyora March, o els catalans Marta Orriols, Mar Garcia Puig i Joan Enric Barceló. Convidat a triar quina serà la trobada que marqui l’edició d’enguany, el director del FLEM, Miquel Ferrer, afirma que li resulta impossible destriar-ne només una: “Hi haurà temps per descobrir autors com Eve Fairbanks i per riure amb humoristes com Xavi Puig, serà tot massa interessant per poder triar”. Per la seva banda, des de l’Ajuntament de Calvià han subratllat el FLEM com un esdeveniment que permet “desestacionalitzar la zona de Magaluf”. 

Altres disciplines

Per inaugurar el festival s’ha escollit l’espectacle Quema la memoria, una proposta nascuda de la col·laboració de The New Raemon i Paula Bonet. Els tatuatges, les intervencions artístiques i els podcasts seran també presents a un festival que ofereix entrada gratuïta a totes les seves propostes, tot i que sigui necessària la inscripció prèvia. Pel que fa a l’apartat musical del festival, els responsables n’anunciaran els participants al llarg de la setmana. 

stats