Cultura 21/04/2021

La Fundació Pilar i Joan Miró presenta l'exposició més petita del món

També obre la convocatòria dels premis i beques Pilar Juncosa i Sotheby's, que enguany repartirà 37.000 euros

2 min
Portada de la revista 'D'ací i d'allà' firmada per Joan Miró.

PalmaUna invitació a l’exposició de Joan Miró a les Galeries d’Art Catalònia organitzada per ADLAN del 16 de febrer de 1934; la coberta del número 179 de la revista D’Ací i d’Allà, il·lustrada per Miró, del desembre de 1934 –un número extraordinari dedicat a l’art del segle XX–, i també la dedicatòria de Joan Miró al catàleg de l’exposició d’Alexander Calder a la Sala Pelaires de Palma (setembre-octubre del 1972). Aquests són alguns dels materials que formen Miró-ADLAN. L'exposició més petita del món. Es pot veure a la vitrina situada a l’entrada de la biblioteca Pilar Juncosa, on habitualment es mostren llibres il·lustrats.

És una proposta del departament de Col·leccions de la Fundació Miró Mallorca per retre homenatge al grup ADLAN (Amics de l’Art Nou). ADLAN era una entitat cultural que va emergir durant la Barcelona republicana i que defensava la modernitat. “Miró va convertir-se en el referent més important d’aquella associació per conciliar l'art nou amb l'arquitectura, la música o la literatura del moment”, apunten des de la fundació.

A més, aquesta mostra serveix per fer de pont a la Fundació Miró de Barcelona, la primera institució del Triangle Miró a presentar la seva actual exposició Miró-ADLAN. Un arxiu de la modernitat (1932-1936).

Premis i beques Pilar Juncosa & Sotheby's 2021

La fundació, que concedeix els premis i beques Pilar Juncosa i Sotheby's des del 1993, repartirà enguany 37.000 euros. Les beques es convoquen amb la voluntat de fomentar la promoció i difusió dels valors creatius contemporanis.

La convocatòria (de caràcter biennal) del premi Pilar Juncosa i Sotheby’s premiarà la producció d’un projecte artístic relacionat amb l’obra seriada o l’art múltiple en totes les seves possibles manifestacions. S'ha de poder desenvolupar (tot o en part) als tallers d'obra gràfica de Joan Miró de la fundació. El premi està dotat amb 20.000 euros.

La beca Pilar Juncosa, dotada amb 4.000 euros, s'atorgarà a un projecte d'educació artística. També es convoquen les beques de formació per participar en els cursos que s'ofereixen als tallers de la fundació; dues per a artistes interessats en les tècniques d'estampació i obra seriada. Cada una està dotada amb la matrícula gratuïta en un dels cursos taller organitzats al llarg de l’any següent, i amb 1.500 euros.

A banda d'aquestes, també hi ha tres beques de residències artístiques a altres centres. Dues són per desenvolupar una residència a la Casa de Velázquez de Madrid, dotades cada una amb 3.000 euros, i l'altra, per fer una estada i participació a The Slade School of Fine Art (University College), a Londres, també dotada amb 3.000 euros. Finalment, es donen tres beques de formació per als guanyadors del certamen d'art gràfic per a joves creadors, a qui se'ls pagarà la matrícula per participar en un dels cursos dels tallers de la fundació i 1.000 euros.

stats