Cultura 22/11/2021

Francina Armengol i Pere Aragonès clouran les jornades d'homenatge a Gabriel Alomar

Diferents experts analitzen aquesta figura en el 80è aniversari de la seva mort

ARA Balears
1 min
Retrat de Gabriel Alomar com a Fill Il·lustre de l’Ajuntament de Palma.

PalmaDesprés de fer-se a Barcelona, la commemoració del 80è aniversari de la mort de Gabriel Alomar (1873-1941) arriba a Palma. La complicitat entre l’Institut Sobiranies, la Fundació Darder Mascaró i la Fundació Gabriel Alomar ha fet possible que a partir d'aquest dilluns, 22 de novembre, i fins dia 24, l'Arxiu del Regne de Mallorca es converteixi en la seu de la celebració i el record d'aquesta figura. La iniciativa compta amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració del Govern balear i els ajuntaments de Barcelona i Palma. La presidenta balear, Francina Armengol, i el president català, Pere Aragonès, clouran les jornades.

El mallorquí va ser un personatge clau de la vida cultural i política del primer terç del segle XX en les terres de parla catalana, i va influir molt en l’origen i la formulació dels principis del catalanisme republicà, popular i d’esquerres. Aquestes jornades també són un espai de trobada entre les diferents tradicions i formacions d'esquerres que tenen avui la figura d'Alomar com a referència.

Programa de les jornades a l'Arxiu del Regne
  • Dilluns, 22 de novembre, a les 19 h. 'Gabriel Alomar. Ideòleg i polític'. Amb: Antoni Vidal (Universitat de les Illes Balears): republicanisme i Gabriel Alomar Cosme Bonet (Senador del PSOE per Mallorca): Gabriel Alomar i els socialistes mallorquins Francisca Niell (Gestora Cultural): Alomar periodista Modera: Lila Thomas (Fundacions Darder Mascaró)
  • Dimarts, 23 de novembre, a les 19 h. 'El llegat de Gabriel Alomar avui'. Amb: Toni Trobat (periodista i historiador): Alomar, referent pels sobiranistes d’esquerres del segle XXI Maria Margalida Perelló (Universitat de les Illes Balears): Gabriel Alomar a l’actualitat, vigent vuitanta anys després Roc Solà (Universitat Autònoma de Barcelona): “L’ideòleg i el temps. El llegat polític d’Alomar en la nostra contemporaneïtat” Modera: Alice Weber (Regidora Més per Inca)
  • Dimecres, 24 de novembre, 17 h. i 19 h. 'Illes Balears, Catalunya i País Valencià: futurs compartits'. Amb: Jordi Muñoz (Universitat de Barcelona): Estratègia i tàctica per construir un futur compartit Anna Oliver (Presidenta d’Acció Cultural del País Valencià): una mirada des del País Valencià Pere Fullana (Universitat de les Illes Balears): Les confluències entre territoris de parla catalana Josep Valero (Secretari General del CES): La projecció mediterrània de les Illes Balears Modera: Margalida Rius Vallespir (Més per Mallorca) Acte de Clausura: Amb Xavier Domènech (Institut Sobiranies) i la presència de la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, i del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès.
stats