Cultura 04/01/2022

Les fórmules de les institucions per salvar el teatre Sans

L'equip de Cultura de Cort està preparant una ajuda nominativa de 20.000 euros per a la històrica sala de Palma

2 min
Una funció dels alumnes del Teatre Sans.

Palma“El que estam vivint ens exalta i no entenem que no hi hagi una resposta més immediata. Reclamam una solució política, perquè la jurídica no arribarà”. Amb aquestes paraules, el responsable del teatre Sans - Estudi Zero, Pere Mestre, alertava de la situació crítica en què es troba l’espai escènic situat al centre històric de Palma. Era el mes de novembre, quan l'equip del Sans va convocar una roda de premsa després de saber que l'espai no rebria l’ajuda del Consell de Mallorca.

Encara que no hagi pogut obtenir les injeccions econòmiques del Consell, la sala de Palma rebrà 48.000 euros de Cort. D’aquests, 36.000 provenen de la línia d’ajudes extraordinàries covid per a espais culturals; els altres 12.000 euros surten de la línia 4 d’ajudes de l’Ajuntament de Palma, una subvenció per a establiments culturals -que l'espai ja rebia-. 

A més, però, la voluntat de l’equip de Cultura de Cort és que el Sans rebi 20.000 més de la institució. L’equip d’Antoni Noguera està fent feina en la creació d’una subvenció nominativa, ja que el Teatre Sans -Estudi Zero no és únicament un espai d’exhibició: té escola, és una companyia i és un espai de residència i exhibició.

“L’Ajuntament de Palma és la institució que ha reaccionat de manera més immediata, favorable i atractiva davant la situació del Sans”, apunta Mestre, que recorda que “si Cort pot fer una ajuda nominativa per a nosaltres, les altres institucions també podrien”. 

Converses amb el Consell

Si bé Cort és la institució que té les coses més fermades, Pere Mestre també explica que, just abans de posar punt a l’any, es va reunir amb l’equip de Cultura del Consell de Mallorca. “Estan estudiant fórmules per pal·liar el fet de no haver pogut rebre la subvenció del 2021”, diu. 

Fonts del departament de Cultura del Consell comenten que, en principi, hi haurà una ajuda de caràcter retroactiu l’any 2022, en la qual es podran incloure projectes del 2021 que no hagin rebut cap subvenció. La responsable d'aquest departament, Bel Busquets, ja ho va avançar quan el Sans va fer pública la seva situació. "Sembla que hi ha la voluntat", diu Mestre mentre parla de les converses que ha mantingut amb el Consell.

Així mateix, fonts del Consell apunten que “s’està mirant” la possibilitat que hi hagi una ajuda nominativa de manera “extraordinària i puntual” per la celebració dels 30 anys de l’Escola d'Arts Escèniques del Sans, que compleix aquest curs 2021/2022. No obstant això, aquesta línia d'ajuda "encara està molt verda", apunten des del Consell.

"Estam en una situació d'impàs. No estam tranquils, però confiam que això s'arregli. Els socis fa tres mesos que no cobram i hem fet una producció de mínims. També estam esperant les ajudes del Ministeri", explica Pere Mestre, que celebra haver rebut les ajudes de projecció exterior de l'Institut d'Estudis Baleàrics.

stats