TEATRE
Cultura 04/07/2011

Focus crea un centre de creació internacional amb els principals teatres d'Europa

La principal empresa de teatre privada crea el BIT, el Barcelona Internacional Teatre, dirigit per Calixto Bieito amb 17 aliats de tot el món

Laura Serra
2 min

BARCELONAAquest matí Daniel Martínez, president de Focus –empresa privada dedicada a la producció teatral amb 25 anys de trajectòria–, ha presentat envoltat dels principals directors de teatres europeus i de totes les administracions catalanes i espanyoles el BIT, sigles de Barcelona Internacional Teatre. El projecte, "madurat des de fa 4 o 7 anys", ha explicat Calixto Bieito, que n'és el director artístic, suposa la creació d'un centre de creació i producció escènica amb origen a Barcelona però sense seu fixa. Hi ha 17 institucions internacionals de prestigi de tot el món que s'han afegit al projecte –del Young Vic i el Barbican de Londres al Teatro San Martín de Buenos Aires, el Lincoln Center Festival i el Baryshnikov o el CDN de Madrid, i un reguitzell de sales nacionals alemanyes on Bieito ha treballat– i que participaran tant en la creació com en l'exhibició de les produccions.

El projecte, "ambiciós i generós", ha dit Bieito, compta amb un pressupost pel 2011 de 500.000 euros que s'aniran ampliant en funció dels projectes (el 25% prové de les tres administracions: Generalitat, Ajuntament i ministeri). La intenció és fer-ne dos cada tres temporades. Aquest 2011 arrencaran amb El gran teatro del mundo, de Calderón de la Barca, dirigit per Bieito, amb música de Santos, dramatúrgia de Marc Rosich i text en castellà i alemany. S'estrenarà a Friburg el 5 de novembre. El següent projecte ja amb data d'exhibició és Forests, a partir de textos de Shakespeare i que Bieito dirigirà per les Olimpíades a Londres, però també a Birmingham, on s'inaugurarà l'agost que ve. Altres projectes a la cartera són Llull, sobre Ramon Llull, dirigit per Àlex Rigola, Andrés Lima i David Marton; un text de Pau Miró (Viatge d'hivern), i una direcció de Julio Manrique (Moviments), i una exposició sobre la memòria històrica al CCCB, Amnistia-Amnèsia.

stats