Cultura 26/09/2019

FNAC obrirà una botiga a Palma

El gegant francès s'ubicarà al carrer de Sant Miquel, una zona amb moltes llibreries, algunes de les quals ja s'han mostrat alarmades

E. Navarro
2 min
Imatge del local on s'ubicaria l'FNAC

PalmaEl gegant francès FNAC, especialitzat en venda d'electrònica, música, llibres i marxandatge, obrirà una botiga a Palma cap a final d'any, segons ha informat 'Última Hora' i ha pogut confirmar l'Ara Balears. Serà el seu primer establiment a l'illa, i s'ubicarà al carrer de Sant Miquel, a la cantonada amb Reina Esclaramunada, just davant la botiga de còmics Gotham. Segons han informat fonts de la Regidoria d'Urbanisme, l'empresa ha presentat la llicència i està en tramitació. Ara mateix, l'espai està en obres.

En aquesta zona no només hi ha Gotham, sinó també la galeria dels Geranis, on hi ha Embat i, des de fa poques setmanes, Llibres Ramon Llull. No tan lluny, al carrer de Blanquerna, recentment també s'hi ha mudat la llibreria Rata Corner; als voltants de la plaça d'Espanya hi ha Agapea i Metrópolis, i a prop de la plaça del Bisbe Berenguer de Palou hi ha les llibreries Drac Màgic, Llibres Colom i Lila i els Contes. L'aterratge de la botiga FNAC a la zona –i, en realitat, a la ciutat–, és una altra amenaça per al petit comerç i les llibreries. Tot i que la secció d'electrònica és la que té més pes, els llibres i la música a l'FNAC encara hi tenen un bon espai i l'empresa sol dur autors i autores de fora a signar llibres.

"Sempre que obre un gran magatzem, els petits comerços tanquen. Que s'obri un comerç d'aquesta mida sempre fa por", assegura Maria Barceló, propietària de la llibreria Lluna i presidenta del Gremi de Llibreters. Barceló apunta a un problema estructural de desprotecció del petit comerç: "Nosaltres no tenim les ajudes que tenen les grans empreses" i assegura que aquí "no s'està fent res pel petit comerç". Així i tot, confia que "les llibreries del gremi són petites, independents, amb estructura pròpia" i que hi ha "tipus de llibres que ja venen a cercar aquestes llibreries".

Marta Prunés, de Lila i els Contes creu que per a la seva llibreria "no serà una amenaça", perquè està molt especialitzada en literatura infantil i mou moltes activitats. "Amb les activitats hem aconseguit tenir uns clients fidelitzats, que és l'única manera de tirar endavant en aquests temps", assenyala. En la mateixa línia argumenta Miquel Ferrer, al capdavant de Rata Corner: "Pensam que l'FNAC és competència de llibreries generalistes en què principalment es venen best-sellers". "Esperam que els ciutadans continuïn comprant a les llibreries independents de la ciutat, si volem una ciutat amb personalitat", ha afegit.

Diferent ho veu Glòria Forteza, que regenta Embat Llibres juntament amb Francesc Sanchis. Forteza afirma contundent que a ells els "afectarà moltíssim", ja que FNAC "té molta oferta de llibres i està molt a prop de casa nostra". Com Barceló, creu que les "institucions públiques no protegeixen el petit comerç" i ho haurien de fer. "Sobretot les llibreries, perquè requereixen un estoc molt important, formació i informació", ha afegit.

stats