Violència sexual
Cultura 02/02/2023

La Fiscalia investiga un nou cas d'abusos sexuals a l'Aula de Teatre de Lleida

Antonio Gómez hauria abusat d'una altra alumna durant una classe el 2018

2 min
L'Aula de Teatre de Lleida

BarcelonaL'Aula de Teatre de Lleida ha portat aquest dimecres a la Fiscalia un nou cas d'abusos sexuals contra l'exprofessor i exdirector del centre Antonio Gómez. Una alumna del centre va explicar fa uns dies que havia patit una situació d'abús sexual durant una de les classes, segons ha avançat TV3 i ha confirmat l'ARA. Davant d'aquesta informació, l'Aula de Teatre de Lleida va activar el protocol per prevenir l'abús sexual i va traslladar-ho a la Fiscalia perquè investigui si poden ser constitutius de delicte. "S'estava fent una formació a classe sobre com detectar l'abús sexual. La noia va sentir-se identificada amb una situació que havia patit i ho va explicar. És la primera vegada que en parla públicament i la primera vegada que l'Aula de Teatre de Lleida activa el protocol", assenyala la directora de l'Aula, Ares Piqué. Els fets haurien passat el 2018, l'últim any que Gómez va treballar al centre abans de marxar-ne el juliol del 2019 amb una indemnització de prop de 60.000 euros.

Aquest nou cas, que no hauria prescrit, se suma a la investigació de la Fiscalia iniciada a partir del documental El sostre groc, d'Isabel Coixet. El llargmetratge, fet a partir del reportatge d'investigació de l'ARA i estrenat al desembre als cinemes, recull una vintena de testimonis que relaten els abusos sexuals comesos per dos exprofessors de l'Aula de Teatre de Lleida, Antonio Gómez i Rubén Escartín. El 2018 nou exalumnes de l'Aula van presentar una denúncia conjunta per abusos sexuals i agressió sexual contra els dos docents, però la Fiscalia va arxivar-la al·legant que els fets havien prescrit. Els seus testimonis i els d'altres exalumnes de l'Aula, algunes de les quals eren menors en el moment dels fets, relaten al documental la forta sexualització dels exercicis de classe i l'abús de poder exercit pels exprofessors. Algunes d'elles també van ser agredides sexualment i van patir vexacions i tocaments.

En un comunicat, l'Aula de Teatre de Lleida diu que "amb el treball de sensibilització i acompanyament emocional que realitza amb el seu alumnat des del 2020 i ara, també, amb la difusió del documental El sostre groc, continua i continuarà treballant de manera proactiva per a l'escolta, acompanyament i prevenció de qualsevol tipus d’abús". Amb l'estrena d'El sostre groc, la Paeria va presentar el documental com a prova a la Fiscalia per demanar la imputació dels dos exprofessors i de dues de les exdirectores del centre per no haver denunciat els fets en el seu moment. El sostre groc ha estat guardonat amb el premi Gaudí al millor documental, el premi RTVE - Otra Mirada i la menció especial del jurat del premi Dunia Ayaso 2022. A partir del 6 de febrer estarà disponible a la plataforma de RTVE Play i el 7 de març s'emetrà per TV3.

stats