Arts escèniques
Cultura 26/06/2022

FiraTàrrega torna al carrer sense restriccions

La programació inclourà 34 estrenes i 12 espectacles internacionals

3 min
'Swing', de la companyia Circus Ronaldo

BarcelonaLa pandèmia del covid va posar FiraTàrrega contra les cordes. Les restriccions van impedir l'any passat que la fira pogués presentar amb normalitat els seus essencials espectacles de carrer, caracteritzats per la proximitat entre els artistes i el públic i la sorpresa. Sí que els podran recuperar en la pròxima edició, que se celebrarà del 8 a l'11 de setembre, en una programació "valenta, contundent, ambiciosa, paritària i plural", com diu la directora artística de la fira, Anna Giribet. El programa inclou 62 espectacles, 36 de companyies catalanes, 14 de la resta de l'Estat i 12 internacionals de vuit països. "Tornem a apostar fort per l'internacional", diu Giribet. 34 dels espectacles són estrenes i 17 provenen del viver creatiu que la fira desenvolupa al llarg de tot l'any, el Territori Creatiu.

La programació estarà organitzada en vuit blocs temàtics, com el dels espectacles itinerants, entre els quals hi ha Senta, a la deriva, dels bascos Hortzmuga Teatroa & Deabru Beltzak, una versió contemporània i de carrer de l'òpera de Wagner L'holandès errant. Un altre d'aquests àmbits és del talent jove, és a dir, espectacles creats per joves o destinats al públic jove, entre els quals destaca el projecte participatiu de Lali Álvarez The unfinished human MANIFESTO (El Manifest inacabat de la Humanitat), fet amb la col·laboració de joves de diferents col·lectius de Tàrrega. També Un segundo bajo la arena, un banquet inspirat en Bodas de sangre del Col·lectiu Desasosiego, i Swing, una proposta circense dels belgues Circus Ronaldo que fusiona el circ i els espectacles de varietats de fa un segle.

Les propostes més experiencials protagonitzen un altre àmbit que inclou Dormifestació, una dormida col·lectiva concebuda per Roger Bernat amb els poetes Oriol Sauleda i Núria Martínez Vernis com a artistes convidats. El belga Johannes Bellinkx presentarà un dels treballs més insòlits, Reverse, perquè implica caminar cap enrere pels carrers de Tàrrega durant cinquanta minuts seguint unes instruccions a través d'uns auriculars. I Artistas Salchichas proposen una immersió pel paisatge de l'Urgell amb Hablar con las plantas. En aquest àmbit també hi ha el Projecte Ingenu, que es plantegen com serà el món d'aquí 1.000 anys a El dia que va morir l’últim panda. I la directora i dramaturga Carla Rovira abordarà els processos de gestació i maternitat que no acaben bé amb Exit through the gift shop. És un recorregut escènic i també una exposició al Museu Comarcal de l'Urgell.

Anna Giribet subratlla que FiraTàrrega també és festa. Per això ha programat espectacles com Mirage (un jour de fête), un espectacle de la Compagnie Dyptik que té l'origen en una imatge irreal del camp de refugiats de Balata a Cisjordània. També Exit, una fusió de circ i dansa dels belgues Circumstances, i +, una fusió de la música d'arrel i l'electrònica de Sound de Secà. Un altre dels espectacles més festius és Robot selfie, de Kaleider, que consisteix en un gran mural col·lectiu fet amb selfies.

En paral·lel a la festa, l'àmbit Cogito, Ergo Sum inclou reflexions com la de Los perros, de la companyia navarresa Led Silhouette i el coreògraf Marcos Morau sobre el pas del temps. I denúncies de la violència a ritme de hip-hop: Born to protest, de Joseph Toonga.

Les noves formes de creació seran presents a la fira amb les peces d'Onírica Mecànica La máquina de matar Rumbo a Farout, caracteritzades per l'ús de la tecnologia. Per acabar, es farà la segona edició de La Paraula, que inclourà una conversa de la filòsofa Marina Garcés i la compositora Clara Peya sobre l'inesperat, entre altres. El pressupost de la pròxima edició de FiraTàrrega és d'1.227.905 d'euros.

stats