Art
Cultura 16/11/2021

El videoart del Loop fa d'altaveu de l'actualitat als espais nobles de la Pedrera

La fira es trasllada al passeig de Gràcia en una edició centrada en el cos i problemàtiques com la gentrificació i la violència racial

3 min
El video que els artistes russos AES+F van fer en paral·lel a una escenografia de l'òpera 'Turandot'. Es pot veure a l'espai de la galeria Senda

BarcelonaLa fira de videoart Loop hi ha sortit guanyant molt amb el canvi de seu a la Pedrera. La pandèmia ha imposat una davallada de les 40 galeries que hi havia a l’Hotel Almanac Barcelona el 2019, però la visita guanya en qualitat, i més encara per endinsar-se en unes vint peces que prenen el pols a l’actualitat abordant qüestions candents com la violència racial, la gentrificació, el Brexit i els reptes ecològics. Fins i tot la pel·lícula de Patrícia Dauder sobre un poble de les Açores que va quedar sepultat per la cendra d’un volcà als anys 50 pren una nova dimensió mentre el volcà de La Palma segueix en actiu. Es pot veure a l’espai de la galeria Project SD, que debuta a la fira.

També és de plena actualitat el vídeo Dust, de Katia Kameli, protagonitzat per dues dones abans de ser expulsades pels estralls de la gentrificació d’un edifici que ha de ser enderrocat. I per a la galerista que el té a la venda, Agnieszka Rayzacher, el vídeo de Kameli també reflecteix la crisi migratòria a la frontera entre Polònia i Bielorússia. “Ningú se’n fa càrrec”, exclama.

“La mirada dels artistes és un filtre molt important per entendre la realitat, per fer denúncia, per mobilitzar-se”, diu Beatrice Bulgari, la presidenta de la fundació In Between Art Film, una entitat que dona suport a artistes i institucions del camp de la imatge en moviment. “El missatge dels artistes és més profund”, subratlla. És la quarta edició que In Between Art Film col·labora consecutivament amb Loop i enguany hi ha reforçat els vincles amb Mascarilla 19, un projecte que va presentar dilluns al vespre a la Fundació Antoni Tàpies per abordar la violència de gènere durant la pandèmia i al mateix temps fer encàrrecs als artistes que es van veure afectats per la pandèmia. 

Malgrat tot, en una de les peces estrella d’aquesta edició Marina Abramovic levita beatíficament evocant Santa Teresa de Jesús (a l’espai de Bernal Espacio Galería), com a contrapunt de les actituds combatives dels seus col·legues. Una altra de les peces destacades és Lessons of the hour, London 1983 (Who killed Colin Roach?), d'Isaac Julien, que va reformular fa pocs anys els materials del seu primer metratge per recordar les manifestacions que va suscitar la mort de Colin Roach en mans de la policia en una comissaria del nord de Londres. En la mateixa línia de recuperar peces existents, Àngels Barcelona exposa el primer vídeo de Harun Farocki, Two paths (1966). Va estar desaparegut i l’acaben de restaurar. “És un relat sobre el bé i el mal i ja hi apareixen els mecanismes que es troben en les seves peces posteriors”, afirma la galerista Gabriela Moragas.

Un fira també oberta al públic

La fira se celebrarà fins dijous i l’exposició estarà oberta al públic de divendres a diumenge. “Loop és molt important com a fira i també ho és perquè té un festival i està obert al públic”, diu el curador hispanoitalià Stefano Miraglia. Està establert a París i és un dels quatre comissaris instal·lats a França convidats per la fira. També aprofita que el Loop coincideix amb el festival de cinema independent L’ Alternativa i per fer visites a artistes, així que pot ser que en el futur programi a França o Itàlia alguns dels artistes que ha vist aquí. Entre les sorpreses que ha tingut hi ha l’obra de Patrícia Dauder i, a la galeria Esther Schipper, una animació amb intel·ligència artificial de Daniel Steegmann Mangrané protagonitzada per una pantera que deambula per la jungla. És una de les obres més cares de la fira, 55.000 euros sense IVA.

Un altre dels guanys del trasllat és que en uns espais tan generosos com els del pis noble de la Pedrera les galeries poden presentar instal·lacions de grans dimensions, com 11/18, de Melanie Manchot. En les nou pantalles que la formen es pot veure com ha canviat una noia que l’artista va filmar un cop al mes durant un minut entre els 11 i els 18 anys. “La nova edició de Loop posa de manifest la vitalitat del videoart després d’un temps de molta incertesa per a les fires internacionals”, diu Carles Duran, el director de la galeria Senda i codirector de Loop juntament amb el també galerista Emilio Álvarez. “En les obres exposades hi ha molta presència del cos i del performàtic, i no ha sigut buscat”, explica Duran.

stats