Llibres
Cultura 23/05/2023

La Fira del Llibre fa una defensa de la lectura conscient "davant l'amenaça d'Internet"

La 41a edició de l'esdeveniment convocat pel Gremi de Llibreters de Mallorca omplirà el passeig del Born de Palma de llibres des de divendres dia 26 de maig fins diumenge dia 4 de juny

Cati Moyà
2 min
Presentació de la nova edició de la Fira del Llibre de Palma que comença aquest divendres 26 de maig

PalmaJust un mes després d’un Sant Jordi més que exitós, aquest dimarts s’ha presentat la 41a edició de la Fira del Llibre de Palma, que, sota l’eslògan Som de Llibre, traurà una vintena de llibreries al carrer des d’aquest divendres 26 de maig i fins al pròxim 4 de juny. La presentació s’ha fet al mateix passeig del Born, avui cobert de la grisor dels niguls, tradicional seu d’aquest esdeveniment que en els darrers anys ha patit canvis d’ubicació i també canvis habituals en els seus participants: si el 2019 foren 12 les llibreries que en van formar part, enguany seran 22, 3 més que a l’edició de l’any passat. I, de fet, hi hagut també modificacions de darrera hora quant a l'acte amb què ha de començar tot plegat. Si bé s'havia anunciat que el poeta Ben Clark seria l'encarregat del pregó inaugural i el professor emèrit de la UIB Ramon Bassa seria qui pronuciàs el pregonet infantil, just s'ha comunicat serà Bassa l'encarregat del pregó inaugural per la impossibilitat de Ben Clark d'assistir-hi.

Filosofia slow

“La Fira ens serveix per prendre el pols al sector tant des del punt de vista econòmic com des del punt de vista emocional”, ha explicat Àlex Volney, president del Gremi de Llibreters, “i és que ara ens trobam en un moment important: davant l’amenaça d’Internet i la venda digital, reivindicam la lectura conscient i sense presses, com una mostra de respecte cap a nosaltres com a lectors però també cap als autors, en línia amb allò que proposa la filosofia de l'slow living”. 

Presentacions i signatures

El programa inclou més d’una setantena d’activitats per a aquests deu dies de fira que s'inicien el pròxim divendres 25 de maig i que ompliran el passeig del Born de presentacions, contacontes, signatures i tallers amb protagonistes com Juarma, Andrea Genovart, Sebastià Portell, Imma Monsó, Megan Maxwell, Carla Nyman o Cristina Campos. A més, dilluns 29 de maig s’oferiran dos actes d’homenatge a dos dels grans autors mallorquins desapareguts en els darrers temps, Maria Antònia Oliver i Antoni Serra. 

L'esforç dels llibreters

La directora general de cultura del Govern, Catalina Solivellas, ha destacat la tasca dels llibreters com a “dinamitzadors culturals, prescriptors i activistes pel foment de la lectura” i ha subratllat com el gran nombre d’autors i editors que passaran per les paradetes de la Fira confirma “l’enorme talent multidisciplinari de les Balears”. Per la seva banda, Bel Busquets, vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, ha agraït l’esforç que suposa per als llibreters i llibreteres tenir presència a la Fira. “Mentre mantenen la paradeta muntada aquí”, ha dit, “han de mantenir la llibreria oberta però any rere any veim que val la pena”. 

stats