Cinema
Cultura 21/06/2022

Fins a 1,5 milions d'euros per subvencionar una pel·lícula o una sèrie en català

La Generalitat destinarà al sector audiovisual català 36,9 milions d'euros durant el 2022

2 min
La consellera Natàlia Garriga presentant les polítiques d'ajuts a l'audiovisual de la Generalitat

BarcelonaEl departament de Cultura de la Generalitat anuncia un "gir de guió" en la política d'ajuts al sector audiovisual català. Segons la consellera Natàlia Garriga, el Govern destinarà el 2022 36,9 milions d'euros al suport del cinema i les sèries catalanes amb l'objectiu de "posar en valor i reivindicar la feina que fan tots els professionals del sector". Entre les novetats anunciades destaca l'augment del llindar màxim dels ajuts a projectes de gran format en versió original catalana, que en el cas del cinema passa de 800.000 euros a 1,5 milions i en el cas de les sèries creix de 400.000 euros a 1,5 milions.

Els 36,9 milions es desglossen en 25,5 milions en ajuts directes a la producció –l'any passat eren només 17,5 milions–, 2,9 milions del fons europeu Next Generation EU en ajuts per a sales de cinema i un milió més en ajuts a les sales per compensar els tancaments per restriccions pandèmiques. A més, cal afegir-hi els 7,5 milions del fondillo, l'antic ajut de l'Estat a la producció en llengües cooficials que l'any passat es va aprovar recuperar per al 2022.

El suport a la producció de cinema comptarà amb 12,2 milions d'euros, amb un màxim d’1,5 milions per a dos projectes en versió original catalana o occitana i 1,2 milions per a dos projectes més en català o occità, sempre que estiguin entre els sis millors puntuats. Pel que fa a les sèries en català, la línia d'ajuts augmenta de 2,8 milions fins a 6 milions d'euros. "L’audiovisual és molt important perquè ens crea imaginari, perquè ens explica com a país, perquè explica els nostres paisatges i maneres de fer", destaca la consellera Garriga, que també anuncia la creació del Servei de Foment del Català a l’Audiovisual, que haurà d'impulsar l’oferta de productes i serveis en català en l’àmbit audiovisual, proposar i impulsar iniciatives per promoure l’ús i el consum del català en l’àmbit audiovisual i difondre els principals serveis, productes audiovisuals en català disponibles i vetllar per la qualitat lingüística dels productes audiovisuals en català.

stats