Cinema
Cultura 02/07/2022

Un festival que projecta tots els formats de l'audiovisual illenc

Documentals, curtmetratges i una sèrie d'autoria balear formen part de la programació de l'Atlàntida Mallorca Film Fest

2 min
Imatge de 'Sicília sense morts', la nova sèrie d'IB3.

PALMAEl segell illenc forma part, com cada any, de l’Atlàntida Mallorca Film Fest. A la presentació de la programació a Madrid, aquesta setmana, el director del festival, Jaume Ripoll, va destacar la qualitat que tenen els productes fets a les Balears. Entre els títols que enguany participen en el festival hi ha documental i ficció, llargmetratges i curtmetratges.

El director i periodista Emilio Manzano presentarà el seu darrer documental: Àlbum Pere Joan. El documentalista posa la mirada sobre el procés creatiu i la vida quotidiana de l’il·lustrador i historietista de Palma, que va començar la seva trajectòria als anys 80. Des de l’Atlàntida destaquen que Manzano, en les seves darreres produccions, ha evidenciat “el seu talent per al retrat documental”, amb obres sobre l’artista Miquel Barceló, el poeta Andreu Vidal i els escriptors Enrique Vila Matas i Eduardo Mendoza.

Molts recordaran Overbooking, el documental sobre el model turístic de Mallorca que va triomfar als cinemes. El seu director, Àlex Dioscórides, deixa els espais més col·lapsats de l’illa per respirar l’aire de la serra de Tramuntana, observar les seves oliveres centenàries i escoltar i aprendre de les persones que cuiden aquests bancals. Pedra i oli és el títol d’aquest documental, que mostra el paisatge que fa dècades que captiva artistes d’arreu del món.

“Aquesta és una de les històries més dures que he vist mai”, va dir Ripoll sobre Petricor, el documental de la cineasta Victòria Morell que mostra com tres dones de diferents generacions conviuen amb un trastorn de la conducta alimentària. Totes tenen un trauma infantil al qual miraran d’enfrontar-se per tornar a la vida. És un audiovisual fosc, cru i dur, però esperançador i valent.

Més documental. Constança Amengual i Francesca Mas presentaran Margalida, un film que il·lustra el viatge emocional de Margalida Bover, coneguda per haver estat l’amant de Salvador Puig Antich. Més de quatre dècades després de l’assassinat de Puig Antich, la protagonista de la cançó A Margalida de Joan Isaac decideix revisitar els seus records i explicar la seva història.

La sèrie més esperada

Ripoll va recordar que les sèries també tenen cabuda a la programació del festival. Per això va donar una notícia que “l’il·lusionava”: l’estrena del primer capítol de la sèrie Sicília sense morts, l’adaptació televisiva de la novel·la de Guillem Frontera. El director és Lluís Prieto i el guió és de Xavier Uriz i Toni Lluís Reyes. La producció, de vuit episodis, inclou la participació de TV3, À Punt i Filmin. Formen part del repartiment Félix Pons, Pep Tosar, Ruth Llopis, Mar Fiol i Lara Martorell, entre molts altres.

L’Atlàntida dedicarà una sessió a projectar alguns curtmetratges més destacats del panorama balear. Quatre obres filmades per cinc directors. Durant la sessió, el públic acompanyarà una parella en crisi després de 16 anys de relació; una noia que cerca feina i futur que un bon dia descobreix quelcom en el pou de casa seva;una forma extraterrestre que visita la Terra per estratificar-se en formació geològica,i, finalment, una extraordinària revisió del mite de Judith. Firmen els curts Ana Gago, Margalida Adrover, Aina Climent, Toni Sastre i Biel Jordà.

stats