Cultura 04/05/2020

El Festival de Poesia de la Mediterrània més "íntim" arranca en línia aquest dimarts

Els actes presencials s'han ajornat però es publicaran 19 càpsules audiovisuals de 14 poetes recitant els seus versos

Ara Balears
3 min
Imatge del Festival de Poesia de la Mediterrània 2020

PalmaCom cada any des de fa 22 anys, el bon temps porta amb ell versos mediterranis. Sota el lema 'Poesia és música', avui havia d'arrancar la 22a edició del Festival de Poesia de la Mediterrània, que tenia com a seu el teatre Principal, però la pandèmia ha obligat a ajornar-lo fins que es puguin organitzar esdeveniments culturals.

Així i tot, a l'espera de poder fixar una nova data, l'organització ha decidit que el festival comenci en línia a partir d'aquest dimarts, sota el títol 'El XXII Festival de Poesia de la Mediterrània en la intimitat', fent al·lusió a la impossibilitat de sortir de casa a causa de la crisi sanitària. Aquesta iniciativa consisteix a difondre càpsules audiovisuals d’uns set minuts, en què 14 poetes del festival reciten els seus poemes, a l'estil de l'espectacle, l’any passat, de l’actriu Rossy de Palma.

El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, la direcció del festival, la Fundació Mallorca Literària i el teatre Principal han pres aquesta decisió davant la incertesa sobre la durada de les mesures sanitàries per evitar el contagi del covid-19. Segons ha explicat la vicepresidenta i consellera, Bel Busquets, "és una manera de mantenir viu el festival i, com hem fet en altres iniciatives, prioritzam l’adaptació a la situació actual i la reprogramació, enlloc d’anul·lar-lo, per mantenir viva l’activitat cultural".

Homenatges

El director del festival, Biel Mesquida, ha explicat que el lema 'Poesia és música' està dedicat a Miquel del Sants Oliver (centenari de la seva mort) i Joan Perucho (centenari del seu naixement) . "Hem elaborat aquestes càpsules de set minuts per fer conèixer la poesia i la veu dels poetes", ha apuntat Mesquida, qui ha anunciat que la difusió de les càpsules del Festival es farà a través dels canals de Youtube, webs i xarxes socials de la Fundació Mallorca Literària, el teatre Principal, la Universitat de les Illes Balears i el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.

Hi haurà 19 càpsules, de dos tipus. Per una banda, se'n publicaran quatre sota el títol 'Fites del XXI Festival de Poesia de la Mediterrània', en què els protagonistes seran alguns dels poetes i músics que varen formar part de l'edició del 2019. La primera càpsula, que es llançarà demà, és un fragment del concert d’El Petit de Cal Eril que es va fer a la sala Petita del teatre Principal en la darrera edició.

Les altres 15 càpsules de videoart sortiran setmanalment i es titularan 'El XXII Festival de Poesia de la Mediterrània en la intimitat'. Cadascuna constarà de tres parts. A la primera part hi haurà una explicació, feta pel director del festival, Biel Mesquida, en què es parlarà de la situació civil d’aquell moment i les característiques de cada poeta (el seu origen cultural, l’obra, la bibliografia, els vídeos, etc.).

A la segona part, el poeta explicarà a càmera per què escriu, com escriu i donarà els trets singulars de la seva poètica. I, finalment, a la tercera part, el poeta recitarà alguns poemes. Aquesta feina la faran, pel que fa a la part videoartística, Pedro Oliver (autor de la imatge i les gràfiques del Festival) i Jeroni i Diego de Magnètika, i pel que fa a la part escrita, Àngels Àlvarez i Biel Mesquida, qui també ha coordinat el projecte.

Com afirma el director del festival, dins aquesta pandèmia mundial, "la poesia —com totes les formes de cultura— és més necessària que mai per alimentar els humans, travessats de pors, d’estressos, de sofriments, de patologies, de dols, consolar-los i ajudar-los a viure".

stats