Arts escèniques

El festival Grec tanca amb més de 130.000 espectadors i un 72% d’ocupació

Francesc Casadesús dirigirà l'edició del 2024 i l'Ajuntament convocarà un concurs per trobar el seu relleu a la tardor

2 min
'The pulse',  l'espectacle inaugural del Festival Grec 2023, al Teatre Grec de Barcelona.

BarcelonaLa 47a edició del Festival Grec acaba aquest divendres amb 130.995 espectadors i un 72% de mitjana d'ocupació, com han fet públic el comissionat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, i el director del festival, Francesc Casadesús. "No competim per tenir una xifra de públic més alta cada any sinó per fer un projecte equilibrat", afirma Casadesús. "Si féssim un festival amb el 100% d'ocupació crec que no faria la funció pública que ha de fer, però si trobem un equilibri que ens acosti al 70%, em sembla que equilibrem les propostes de més risc amb les més populars", explica el director del Grec. En la mateixa roda de premsa també s'ha revelat el seu futur immediat: Marcé ha anunciat que Casadesús dirigirà l'edició del 2024 i que l'Ajuntament convocarà un concurs a la tardor per trobar el seu successor. La persona elegida col·laborarà amb Casadesús en la pròxima edició per fer una transició cap al 2025.

Per a Marcé, aquest Grec ha sigut "més popular, més participatiu i més vinculat a la ciutat". Per a Casadesús, una edició "d'emocions fortes" en què el festival ha conviscut amb la campanya electoral del 23-J i amb grans concerts a l'Estadi Olímpic. S'ha consolidat la progressiva recuperació del públic després de la pandèmia: 107.965 persones el 2021, 116.428 el 2022 i 130.995 el 2023. L'ocupació d'enguany queda uns 8.000 espectadors per sota la del 2019. Com apunta Casadesús, aquella edició tenia més programació al Teatre Grec, i també un castell inflable del coreògraf nord-americà William Forsythe al Museu Nacional d'Art de Catalunya, que va rebre una gran quantitat de públic. Aquest any, 23 dels 88 espectacles programats han exhaurit les entrades. El més vist ha sigut la inauguració, The pulse, amb un 100% d'ocupació (5.858 espectadors). Els espectacles en espais singulars com la presó Model també han sigut un èxit, però, així i tot, Casadesús vol meditar si donar-li continuïtat o replantejar aquesta línia.

Els 11 espectacles programats al Teatre Grec acaben amb un 95% d'ocupació. Han assolit el mateix percentatge de públic els espectacles de circ, per a sorpresa de Casadesús. "En aquesta edició el públic ha descobert el circ", afirma el director. L'ocupació dels espectacles de dansa també és molt bona –un 93%–, mentre que el teatre internacional és el camp que ha costat més omplir. Així i tot, el Grec continuarà coproduint amb el Festival d'Avinyó, com ha fet en els últims tres anys: la pròxima obra ja està seleccionada, però Casadesús encara no l'ha fet pública perquè l'operació no està del tot tancada.

En total, el Grec Montjuïc (que inclou el Teatre Grec, el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors i la plaça Margarida Xirgu) va rebre 47.217 espectadores, amb un 91% d'ocupació. I el Grec Ciutat va rebre 64.580 espectadors, amb un 63% d'ocupació. Com a curiositat, per primera vegada el descompte que més s'ha fet servir és el de menors de trenta anys. "Això vol dir que estem fent les coses bé i treballant per la renovació del públic", conclou Casadesús.

stats