Llibres
Cultura 10/02/2023

Febrer Negre: rutes criminals, llibres, música i reflexions sobre la novel·la negra

Sebastià Bennasar, Emili Bayo, Santiago Díaz, Ibón Martín i Mariló Álvarez són alguns dels autors convidats al festival, que es farà entre el 18 i el 25 de febrer

2 min
Organitzadors del Febrer Negre.

PalmaA Palma, el mes de febrer és negre. La culpa és del programa que organitza, des de fa tretze anys, Embat Llibres de Palma, amb el suport de l'Ajuntament, i que conforma el festival de novel·la i cinema negre Febrer Negre. Enguany tindrà lloc entre els dies 18 i 25 de febrer; el programa inclou presentacions de llibres, conferències, concerts, projeccions i itineraris. Un seguit de propostes que serviran per prendre el pols a la salut de la novel·la negra i reflexionar sobre aquest gènere literari.

Glòria Forteza-Rey, una de les encarregades d'omplir la programació, apunta que el Febrer Negre és una mostra de la "varietat de novel·la negra que hi ha a l’estat espanyol". El festival, diu, "vol ser un mirall de què passa al món editorial i les propostes que ens fan els autors". Precisament perquè es tracta d'un tema variat, els nou autors convidats són "extremadament diferents", apunta Forteza-Rey, d'Embat Llibres. Alguns noms són Emili Bayo, Santiago Díaz, Ibón Martín i Mariló Álvarez.

Programa del Febrer Negre.
Programa del Febrer Negre.

No només hi haurà presentacions de llibres. De fet, la programació arrancarà amb una ruta 'criminal' per Ciutat (10 h) dissabte, dia 18, de la mà del periodista i dinamitzador cultural Joan Carles Palos; per guarnir la primera jornada, i gràcies a la col·laboració del festival de música Jazz Palma, s'ha programat un concert al passeig dels Geranis (12.30 h), gratuït, de The Milenberg Two.

Un dels objectius del festival és fomentar la lectura. Per això, s'ha programat una trobada amb estudiants adolescents de l'IES Ses Estacions, en què l'escriptora Mariló Àlvarez, autora de Suïcidis S. A., respondrà les preguntes dels alumnes; també es farà un taller de lectura amb l'escriptor Sebastià Bennasar i els usuaris de la biblioteca Encarnació Vinyes, de Palma.

La proposta cinematogràfica d’enguany és "un títol cabdal en la història del cinema negre europeu", en paraules de Forteza-Rey. Parla d'El silenci d'un home (1967), de Jean-Pierre Melville. Es podrà veure al teatre Mar i Terra (20 h), dimecres, 22 de febrer.

Com a novetat, el festival oferirà un sopar amb alguns dels autors convidats, divendres 24, a l’hotel Innside Palma Center. Per assistir-hi, s'haurà de reservar entrada.

stats