Cultura 07/03/2021

Una exposició de carrer ofereix una nova mirada de Barcelona: la que van fotografiar les dones

Són fotografies del segle XX que van fer dones que, majoritàriament, no van tenir reconeixement

2 min
'Barcelona Fotògrafes' exposada a la plaça Comercial de Barcelona
Disponible en:

BarcelonaBarcelona reivindica el paper de la dona en la història de la fotografia de la ciutat amb l'exposició Barcelona fotògrafes, que des d'aquest dissabte i fins al 6 de juny es podrà visitar a la plaça Comercial, davant del Mercat del Born. La mostra parteix del llibre homònim, a cura d'Isabel Segura, i és un relat gràfic a partir de 70 fotografies fetes per dones en diferents moments de la història de la ciutat al llarg del segle passat. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha inaugurat aquest dissabte l'exposició i ha destacat que fer-ho a les portes del 8-M és una bona ocasió perquè és un dia "de lluita i conquesta de drets i llibertats".

S'hi pot veure la ciutat republicana i moderna que atreia fotògrafes estrangeres com la parisenca Dora Maar i l’austríaca Margaret Michaelis. Després, la Barcelona en guerra que documenten Gerda Taro i sobretot Kati Horna. Tot seguit, del primer franquisme, Vidal i Barraquer, Carme Garcia, Roser Martínez Rochina i Rosa Szücs surten a fer reportatges per una ciutat on arriben immigrants, que s'expandeix per la perifèria i on encara regna la misèria, que elles veuen amb uns altres ulls. Després vindrien Joana Biarnés, Colita, Pilar Aymerich o Consuelo Bautista.

"Barcelona és i vol ser una ciutat feminista, per això no podem ser una ciutat sense memòria", ha assenyalat Colau. Segons ha explicat, l'exposició es divideix en tres grans àmbits: la Barcelona que s'internacionalitza, la ciutat des dels terrats en els primers anys del franquisme i la Barcelona a peu pla des de principis dels 70. L'alcaldessa també ha avançat que a partir del juny l'exposició passarà a ser itinerant i es mostrarà en diferents districtes. Per tant, ha celebrat, tindrà un "llarg recorregut" a la ciutat.

stats