NIT DE L’ART 2018
Cultura 23/09/2018

“Explosió de gent”

El centre de Palma s’omplí de visitants d’arreu de l’illa per gaudir de les propostes d’art contemporani en la 22a Nit de l’Art

Magda Albis
3 min
El carrer de Can Verí, uns dels punts més concorreguts.

Palma“És una explosió de gent, cada any la gent n’entén més, cada any saben triar millor on anar, saben escollir, saben criticar i saben gaudir perquè han après, al llarg de tots aquests anys, a mirar. Abans veien i ara han après a mirar”, afirmava anit passada Pep Pinya, fundador de la galeria Pelaires i impulsor de la Nit de l’Art.

Èxit de participació

Que milers de persones varen prendre els carrers de Palma anit passada no és cap sorpresa. El dia gran de la Nit de l’Art es tancà ahir amb un èxit rotund de participació al qual contribuí el bon temps i, sobretot, la qualitat de les propostes artístiques. La professionalització de l’esdeveniment, amb xerrades i visites guiades el dijous i el divendres, ha fet que Palma, aquests dies, sigui un epicentre on es donen cita experts en el camp de les arts visuals de tot Europa. Comissaris, directors de fires d’art i artistes de fora assisteixen aquests dies a la cita cultural que inaugura la temporada expositiva de l’illa de Mallorca.

El sus oficial, com cada any, fou al Casal Solleric amb la fotografia a les autoritats. La presidenta del Govern, Francina Armengol, assenyalava que l’esdeveniment “s’ha convertit en una nit molt especial no només per als ciutadans de Palma sinó per a tot Mallorca”. I continuava afirmant que “es tracta que l’art el puguem gaudir no només un vespre a l’any sinó que sigui part de la nostra vida diària, i dies com avui ajuden a conscienciar també de la magnífica creació cultural que hi ha a les nostres illes”. Per la seva banda, el batle de Palma, Antoni Noguera, comentava que se sentia molt satisfet amb aquesta edició per “la gran aposta que hem fet per la Nit de l’Art enguany des de l’Ajuntament”. Noguera ha destacat el cicle de música i art contemporani del Casal Balaguer, i sobretot l’actuació del duet Albert Pinya - Joan Miquel Oliver. El batle afirmà que “veritablement és la millor Nit de l’Art dels darrers anys”. Precisament, la proposta del Balaguer, comissariada per Tolo Cañellas, fou una de les més visitades de la nit, fins i tot s’hi va formar una llarga coa durant la performança experimental de Pinya i Oliver, mentre que al Casal s’hi concentraven més de 300 persones, entre les quals es pogueren veure els artistes Nauzet Mayor, Pere Salvà i Joan Aguiló.

Varietat de propostes

A mesura que avançava el capvespre, els carrers del centre s’anaven omplint de passejants, famílies, turistes i agents del sector cultural alhora que també ho feien les galeries, les vertaderes protagonistes i impulsores de la nit. Al carrer de Sant Jaume, els visitants passaven del dibuix en blanc i negre de José Luis Puche a la galeria Xavier Fiol a l’imaginari urbà en grisos i roses de Grip Face a la Pep Llabrés. Pel carrer de Sant Feliu els transeünts s’anaven aturant a l’oratori de la Kewening amb obra de Hendrik Krawen, a Gerhard Braun i a la galeria Maior, on la responsable, Jero Martínez, comentava que “esperam que vingui molta gent, sobretot aquella a la qual costa anar a les galeries. I el que m’agradaria és que, després, la gent torni a passar per veure amb més calma les exposicions, que estaran fins al novembre”. A la galeria Fran Reus del passeig de Mallorca, els assistents se sorprenien amb la proposta conceptual d’Isaac Lythgoe, comissariada per Domenico de Chirico. I a la sala de baix, es podia veure la individual de Julià Panadès, després de quatre anys sense exposar. Panadès comentava la seva proposta amb l’artista eivissenca Irene de Andrés. Han estat nombrosos els artistes de les Illes que s’ha deixat veure per les galeries, com José Fiol, Marta Pujades o el fotògraf Pablo Attfield.

Un dels punts més concorreguts de la nit fou el pati i les sales de la galeria Pelaires, el responsable de la qual, Frederic Pinya, rebia els coneguts que passaven a saludar i a gaudir de l’exposició col·lectiva comissariada per Adam Thomas. El també president d’Art Palma valorava la iniciativa i la feina feta. “Estic molt content de veure que el públic té ganes de veure les galeries, té fam de consumir art contemporani i realment és el colofó de tot l’esforç i de tot el que ha suposat dur a terme el projecte de la Nit de l’Art 2018”. Amb la satisfacció de les parts implicades, conclou una edició que pel que fa a la qualitat de les propostes, deixà el llistó ben alt.

stats