Cultura 07/10/2020

El festival Evolution! reconeix les trajectòries d'Ángela Molina i la directora francoiraniana Marjane Satrapi

La gala inaugural de la novena edició de l'encontre cinematogràfic, durant el qual es projectaran 104 pel·lícules, serà dia 23 d'octubre al teatre Principal

Clàudia Darder
3 min
Al centre, la directora del festival Sandra Lipski, amb representants d'entitats col·laboradores

PalmaL'Evolution Mallorca International Film Festival arriba a la seva novena edició, que se celebrarà del 23 al 29 de novembre a Palma. En total, es podran veure 104 pel·lícules de 24 països diferents –l'any passat varen ser 90 cintes de 17 països. És un festival que es fa fort amb la presència de dones professionals al programa. Per exemple, el premi Evolution Honorary Award serà enguany per a l'actriu espanyola Ángela Molina, com a reconeixement a la trajectòria d'una de les figures "més destacades del panorama cinematogràfic europeu". Així ho ha anunciat la directora del festival, Sandra Lipski, durant la roda de premsa de presentació, on també ha remarcat la projecció de la pel·lícula Radioactive, que explica la vida de la guanyadora del premi Nobel Marie Curie; a més, aquesta cinta està dirigida per Marjane Satrapi, directora que va ser nominada als Oscar, en la categoria de millor film d'animació per Persépolis.

Dins la secció Made in Baleares, a més, també s’estrenarà el documental Dorothea i el Myotragus, de Marta Hierro i Núria Abad, un homenatge a una de les paleontòlogues més importants de tots els temps. La murera Ann Perelló mostrarà la seva primera obra com a directora, que també protagonitza: Control.

L'actriu Ángela Molina, premi Evolution Honorary, i la directora Marjane Satrapi, premi Evolution Vision, rebran els seus guardons durant la gala d'obertura, que serà el 23 d’octubre al teatre Principal de Palma. Precisament la pel·lícula Radioactive, dirigida per Satrapi, és la triada per a la gala d'obertura de l’EMIFF 2020. Molina estrenarà, el dissabte 24, el seu últim treball, Lalla Aïcha, i hi assistirà acompanyada pel director de la cinta, Mohamed El Badaoui, i la productora executiva, Ana Rodríguez Rosell. Satrapi, a més, oferirà una masterclass en direcció i guió diumenge dia 25 a la Misericòrdia.

Diferents espais de Palma, com ara el teatre Principal, el CineCiutat, la Misericòrdia o el Palau de Congressos, acolliran projeccions o activitats de l'encontre cinematogràfic. La directora ha subratllat el creixement del festival durant aquests anys: "Hem passat de projectar 24 cintes en quatre dies el primer any a poder oferir-ne 104 durant una setmana", ha dit.

Aquest festival de cinema independent inclou una àmplia programació de llargmetratges, documentals curts i llargs, curtmetratges experimentals i per a un públic infantil, vídeos musicals i curts fets per estudiants.

Dins la secció Made in Baleares s'han programat 25 projeccions per tal de mostrar el talent i la producció insular, així com "el compromís de la indústria i els professionals de les Illes".

A més, per fer que el contingut arribi més lluny, una selecció de projectes es podrà veure a través de la plataforma Filmin. Així mateix, l’EMIFF també ha unit forces amb el festival Mecal, que organitza activitats per a professionals i estudiants del món audiovisual.

De la programació destaquen dos documentals sobre fotògrafs, un sobre Helmut Newton de Berlín, Helmut the bad and the beautiful, i un altre sobre la figura de Douglas Kirkland, That Click.

Una de les cintes estatals més remarcables és El olvido que seremos, un títol del director Fernando Trueba, que inclou l’actor Javier Cámara al seu elenc.

L'altra programació

L'EMIFF també programa activitats paral·leles que completen el festival i el fan més atractiu per als professionals i el públic general. Un any més, l'espai Art i Cinema tindrà com a seu Es Baluard, on enguany es podrà veure, dimecres 27, el documental Marcel Duchamp: Art of the possible, sobre el canvi de paradigma de l'art en el segle XX per part de les obres radicals i enigmàtiques de Duchamp, que varen desafiar l'statu quo. L'obra és una de les seleccionades en la competició oficial de llargmetratge documental.

No podien faltar les tertúlies Cafè amb Cinema, que tornen a fer-se al Rialto Living. Seran dues jornades dedicades a debatre i compartir reflexions en relació amb l'univers cinematogràfic en un ambient informal, amè i amable per a tothom. Les sessions, obertes a tot el públic, estan previstes per als dies 26 i 29 d'octubre, d'11 a 13 h.

Port Adriano tornarà a ser localització d'una nova edició de Cinema amb Cotxe, amb dues jornades de projeccions i un total de quatre pel·lícules (dissabte 26 d'octubre i diumenge 27 d'octubre).

L'organització de l’EMIFF és possible gràcies al suport dels patrocinadors del festival, als quals s'han unit enguany l'hotel Es Llorenç (com a hotel oficial) i Movie Screens i repeteix per segon any consecutiu MN Studios. La llista la completen: Rialto Living; Fundació Mallorca Turisme; Consell de Mallorca; Mallorca Film Commission; Institut d’Estudics Baleàrics; Ajuntament de Palma; Es Baluard Museu i Port Adriano.

stats