Cultura 11/08/2021

Estrelles del circ sota les estrelles del cel

Dimecres s'estrenen les Nits de Circ a Besalú, que complementen la visita al museu del circ Circusland

2 min
Flying Martini a les 'Nits de circ' de Besalú

BesalúFigueres i Girona el van rebutjar, però Besalú s’hi va casar. El Circusland, el museu del circ, fa set mesos que va obrir les portes a l’antic edifici de Cal Coro, al municipi garrotxí. És una història de persistència i tossuderia: el seu impulsor, Genís Matabosch, feia 25 anys que intentava crear el primer museu d’Europa dedicat a la història de les arts circenses. Primer va provar-ho a la seva ciutat natal, Figueres, però després d’anys de negociacions frustrades amb l’Ajuntament, Matabosch es va endur el Festival de Circ i el projecte del museu a Girona. A la capital, l’equip de govern sempre va reiterar que no invertiria diners públics en l’equipament cultural, i el seu creador va decidir trucar a la porta de l’Ajuntament de Besalú, que el va rebre amb els braços oberts. 

“Girona va dir des del primer moment que no podien invertir-hi. Estem agraïts que no ens fessin falses promeses perquè no va ser així a Figueres. Vam haver d’invertir molts recursos econòmics per fer plànols i projectes perquè a Figueres ens anaven prometent un edifici o un altre, i avui tots els espais que proposaven continuen tancats”, critica Matabosch, que sentencia: “Amb l’èxit que està tenint el Circusland a Besalú només puc agrair a Figueres que m’ho posessin tan difícil". 

Matabosch va decidir adquirir i rehabilitar l’edifici de Cal Coro, situat al costat de l’antic monestir de Sant Pere i que antigament era la casa de l’abat del monestir, al nucli antic de Besalú. El desembre del 2020, en plena pandèmia, va obrir les portes al públic per mostrar les més de 500 peces que il·lustren 250 anys de la història del circ a través d’objectes d’arreu del món, com cartells, vestits, pintures i fotografies; sense oblidar la maqueta del circ Gleich, que, en 50 metres quadrats, mostra amb detall com era un circ a principis del segle XX. “Des que vam obrir, el dia que hem tingut menys visitants han sigut 150 persones; funciona molt bé, estem molt contents”, assegura el director. 

Circusland, el museu del circ

A més del museu, Matabosch ha impulsat, a través de la Circus Arts Foundation, el Festival Internacional de Circ Elefant d'Or –que primer es va fer a Figueres i després a Girona–, el circ de Nadal de Girona i el de Tarragona; i aquest estiu estrena les Nits de Circ a Besalú i Roses. En total, ofereixen deu funcions creades per 23 artistes de 8 països que oferiran diferents números, amb un denominador comú: tots es faran a l'aire lliure. “Es podran veure les estrelles del cel rere les estrelles del circ en un espectacle que durarà uns 90 minuts, sense temps mort, amb l’orquestra del festival tocant de fons en directe”, ressalta Matabosch. Les Nits de Circ comencen aquest dimecres al jardí del Molí de Besalú i continuaran la setmana vinent a la Ciutadella de Roses.

stats