Memòria històrica
Cultura 06/02/2024

ERC pacta amb el PSOE accelerar l'aplicació de la llei de memòria democràtica

El Congrés aprova una moció dels republicans que obliga l'executiu a informar abans del juny de l'auditoria de l'espoli franquista a ateneus i cooperatives

2 min
El diputat d'ERC Francesc-Marc Àlvaro arribant al Congrés.

MadridLa llei de memòria democràtica aprovada de forma definitiva l'octubre del 2022 incorporava molts compromisos que, més d'un any després, encara no s'han complert, per exemple en matèria de símbols franquistes o restitució de béns. Davant d'aquesta paràlisi de l'executiu, el Congrés ha aprovat aquest dimarts una moció d'ERC transaccionada amb el PSOE que demana accelerar l'aplicació de la llei en diferents àmbits. Així, per exemple, s'insta el govern espanyol a informar abans del juliol de l'auditoria de l'espoli franquista a ateneus i cooperatives previst a la norma. Hi han votat a favor tots els grups excepte PP i Vox.

La moció posa com a termini màxim per començar a desplegar els punts clau de la norma la fi de l'actual període de sessions, que acaba al juliol. A més de l'auditoria de l'espoli, s'insta el govern espanyol a presentar "el catàleg de símbols i elements contraris a la memòria democràtica", presentar un informe de l'estat de la seva retirada de l'espai públic, informar sobre les vulneracions de drets humans en el període 1978-1983 (un punt molt criticat per la dreta perquè inclou el període democràtic), informar sobre la reparació a les víctimes de treballs forçats i sobre la creació del banc estatal d'ADN de víctimes de la guerra i la dictadura.

L'autor de la moció, el diputat republicà Francesc-Marc Àlvaro, ha defensat la necessitat de posar en marxa una llei que es va aprovar fa un any i mig: "Acabem amb les excuses. Aquesta llei s'ha d'aplicar. Per construir un present més democràtic, cívic i convivencial. No volem més dilacions ni aturades", ha afirmat des de la tribuna. Àlvaro, que ha demanat al PP que reconsideri la seva posició per homologar-se a la dreta europea i no ser "una anomalia", ha rebut el suport de tots els grups excepte el dels populars i el de l'extrema dreta. "Aquesta llei és totalitària i antihistòrica", ha proclamat el diputat de Vox Ignacio de Hoces. "La seva proposta és destructora del patrimoni cultural i religiós de la nostra estimada nació. Reconstruirem tot el que van enderrocant, des de l'economia fins a les creus", ha insistit. En la seva intervenció, el portaveu del PP ha esquivat el debat sobre la memòria democràtica i ha respost a Àlvaro que "l'amnistia als encausats pel Procés sí que és una anomalia espanyola".

stats