Música
Cultura 26/01/2023

'El tocadiscos de Joan Fuster' enceta l'edició balear del Barnasants

El festival de cançó d'autor comença aquest diumenge al teatre Principal de Palma, i passarà per Manacor, Esporles, sa Pobla i Porreres

ARA Balears
2 min
L'espectacle 'El tocadiscos de Joan Fuster' combina teatre i música en directe. Es basa en els textos que l'escriptor de Sueca va escriure sobre el fenomen de la Nova Cançó.

PalmaEl tocadiscos de Joan Fuster enceta aquest diumenge l'edició balear del Barnasants, el festival nascut a Barcelona especialitzat en cançó d'autor. L'espectacle, que combina teatre i música en directe, se centra en la figura de Joan Fuster i els textos de l'escriptor de Sueca sobre el moviment de la Nova Cançó. Escrit pel cantautor valencià Pau Alabajos, inclou les col·laboracions dels mallorquins Clara Fiol i Marcel Pich. El tocadiscos de Joan Fuster posa sobre l'escenari una entrevista fictícia dramatitzada protagonitzada pel cèlebre assagista i una jove periodista. Estableixen un diàleg sobre el paper dels Setze Jutges en la lluita antifranquista i la importància de la Nova Cançó a la Transició. La conversa és adesiara interrompuda per interpretacions de les cançons de Raimon, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Ovidi Montllor o Al Tall.

El director del Barnasants, Pere Camps (a la dreta), ha presentat el festival al Teatre Principal de Palma amb responsables de les institucions culturals i alguns dels artistes participants.

Aquest espectacle clou els actes de l'Any Fuster, que durant el 2022 han commemorat el centè aniversari del naixement de l'autor. A la vegada és el punt d'inici de les actuacions del Festival Barnasants, que enguany arriba a Mallorca en la seva cinquena edició. La programació inclou actuacions de Tomeu Penya, Cesk Freixas, Paco Ibáñez, Aina Tramullas, Joana Gomila, Da Souza, Joan Isaac & Carme Sansa, Guiem Soldevila o Mireia. La direcció del festival aposta per descentralitzar els escenaris, i fins dia 27 de maig hi haurà actuacions a Manacor, Esporles, sa Pobla i Porreres. A la vegada, set artistes de les Balears presentaran els seus treballs a Catalunya i al País Valencià en el marc del festival.

Els responsables de l'organització del Barnasants reivindiquen la necessitat de teixir una xarxa de cultura d'arreu dels territoris de parla catalana. Dediquen l'edició a recordar el cantautor xilè Víctor Jara, quan fa cinquanta anys que va morir assassinat. Per això el cartell del festival, amb un disseny de l'artista multidisciplinària Júlia Solans, reprodueix l'estrofa d'inici de Manifiesto.

Homenatge a Víctor Jara

Consulta aquí la programació sencera del Barnasants Illes Balears

stats