Canvi climàtic
Cultura 05/11/2022

Dues activistes pel clima s'enganxen les mans als marcs de les 'Majas' de Goya al Museu del Prado

L'onada d'accions contra obres d'art icòniques per alertar del canvi climàtic arriba a Espanya

2 min
Les dues activistes de Futuro Vegetal enganxades als marcs dels quadres de Goya

BarcelonaL'onada d'accions contra obres d'art famoses per cridar l'atenció sobre l'emergència climàtica ha arribat a Espanya: dues activistes de l'organització Futuro Vegetal s'han enganxat les mans als marcs dels quadres de Francisco de Goya al Museu del Prado La maja vestida i La maja desnuda. Entre els dos quadres han escrit el missatge "+1,5 ºC", per alertar sobre "la pujada de temperatura mundial que provocarà un clima inestable i greus conseqüències a tot el planeta". Les dues obres estan exposades a la sala 038 i després dels fets els vigilants l'han desallotjat. Al vídeo que ha difós l'organització es pot veure com un dels vigilants intenta aturar l'enregistrament i alguns visitants les increpen.

L'acció ha tingut lloc l'endemà que quatre activistes llancessin puré de verdures damunt el quadre de Vincent Van Gogh El sembrador, que es pot veure al Palau Bonaparte de Roma. Des del Museu del Prado han condemnat els fets amb un tuit, i afirmen que esperen obrir la sala aquest diumenge. Les dues pintures no han patit anys mentre que els marcs sí que han patit lleus desperfectes. "Estem treballant per tornar a la normalitat al més aviat possible", diu també la piulada.

Com recorda l'agència Efe, fa unes setmanes el director del museu, Miguel Falomir, va reconèixer que s'havien intensificat les mesures de seguretat, després que dos activistes van llançar sopa de tomàquet damunt la versió d'Els gira-sols de Van Gogh conservada a la National Gallery de Londres, i que la institució estava en estat d'alerta. Segons un portaveu del museu, s'havia extremat el control de l'accés amb líquids.

José Luis Martínez-Almeida: "No són activistes, són indesitjables"

L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha criticat les dues activistes en una piulada i les ha qualificat d'"indesitjables". Futuro Vegetal és un moviment adscrit a Rebelión o Extinción y Rebelión Científica que tenen com a objectiu resoldre la crisi climàtica mitjançant un sistema agroalimentari basat en els vegetals.

stats