ART
Cultura 17/06/2017

Desconstruint la plaça de toros de Muro

El pintor Tòfol Sastre hi va fer una intervenció inspirada en un mandala

M. M.
2 min
Desconstruint la plaça de toros 
 De Muro

PalmaEl pintor mallorquí Tòfol Sastre ha encarat el repte de convertir la rotlana de la plaça de bous de Muro -més coneguda com la Monumental-en un llençol pictòric gegant que es pot observar des dels tres-cents seixanta graus de l’espai.

La intenció de l’artista ha consistit a rompre la concepció prèvia de plaça de toros a fi de convertir-la en un coliseu amb una imatge que n’omple tot el centre per crear d’aquesta manera l’espai ideal perquè els dimonis hi ballassin carregats de llum i de foc. Aquest correfoc va tenir lloc divendres en el marc de les festes de Sant Joan de Muro i ja és tradició al poble.

Per a la intervenció, Sastre va fer servir el suport marró de fons de la plaça amb terra negra i guix i pigments que acompanyaven el joc del dibuix. Es va tractar, doncs, d’una imatge efímera i en moviment constant que es va anar desintegrant amb el pas dels dies i dels dimonis i fins a quedar integrada novament amb la terra de la plaça.

Mandala

Aquesta és la quarta incursió experimental de Tòfol Sastre a la plaça de toros de Muro a partir de la inspiració d’un mandala. Les iniciatives han estat enregistrades en suports diferents: a vista de dron, mitjançant un vídeo a càmera ràpida i, enguany, també a través d’un timelapse. Per a aquest 2017, a més a més, el grup dels Dimonions de sa Pedrera han estat el col·lectiu que ha donat una mà importantíssima perquè, amb el guiatge de Tòfol Sastre, la plaça tingués aquesta imatge evocadora.

La Monumental de Muro és l’única plaça de bous del món que està excavada a terra.

stats