Cultura 03/05/2019

‘Deep dive on Mallorca’

Quan un repassa els 66 vins tastats de 12 cellers de casa nostra, observa que les puntuacions més baixes són per als vins que duen un fort percentatge de varietats foranes

Andreu Majoral
3 min
‘Deep dive on Mallorca’

PalmaAbans miraven el cel ben atents a les danses que marcaven els niguls i als diversos senyals que podien indicar que ben aviat arribaria un canvi de temps, però ara són ben pocs els que dominen l’art de vaticinar quin temps ha de venir amb una metòdica observació del cel i són els meteoròlegs que surten pel televisor i les aplicacions del mòbil els senyals que la pagesia guaita de manera quasi diària i impacient esperant que ben aviat arribi una pluja com Déu mana per amarar una terra ben seca.

D’impaciència també en tenien alguns vinaters de casa nostra per conèixer el que diria la revista de vins més influent del món, anomenada Wine Advocate, sobre la vinya, la terra, la gastronomia i els vins després de la visita que efectuà a mitjan gener l’expert en vins, comunicador i tastador de Robert Parker, el senyor Luis Gutiérrez. Ens agradi o no, les puntuacions d’aquesta publicació continuen sent referents en el sector i solen provocar felicitat, però també alguna frustració. No hi ha estrelles, ni tampoc medalles, sinó uns punts Parker que van del 0 al 100 i que són referents per a una gran multitud de distribuïdors, sommeliers, periodistes, negociants i amants del vi.

Sota un subtítol de profunda immersió a Mallorca, el 30 d’abril apareix l’anhelat article, que transmet una positiva imatge d’una Mallorca vitícola que fa camí cap a l’excel·lència, convençut que la majoria de vinyòvols i vinaters estaran contents de llegir les històries explicades i les puntuacions dels vins, encara que hi ha clamoroses absències -modestament trob que hauria de tornar a visitar l’illa per aprofundir-hi una mica més, ja que hi falten alguns noms imprescindibles per entendre el present i el futur de la vitivinicultura de casa nostra. Amb esplèndides fotografies d’alguns vinaters i de vinyes velles, es mostra gratament sorprès del fort interès i la gran quantitat de vinyòvols que aposten per l’agricultura ecològica i per com cultiven les vinyes i avicien la terra, posant un gran èmfasi a destacar les varietats autòctones com a tresor d’una gran qualitat que expressa la singularitat dels vins illencs. En un paràgraf resumeix de manera magistral el que actualment cerquen tant els prescriptors famosos com els nous amants del vi amb certa capacitat econòmica: “Cada vegada hi ha més gent interessada a entendre el terroir i les varietats locals i explorar l’estil del vi que poden produir. I després ens trobam amb gent que fa vins més delicats, amb menys color, menys concentració i menys roure, vins que expressen millor el caràcter mediterrani de l’illa. Els vins que us poden transportar a Mallorca, vins de terrer, si voleu. Per ser sincers, aquests són els vins que més m’interessen i els que més m’agradaria recomanar”.

Quan un repassa els 66 vins tastats de 12 cellers de casa nostra, observa que les puntuacions més baixes són per als vins que duen un fort percentatge de varietats foranes; en canvi, els varietals de raïms autòctons copen les primeres posicions. Aquells que no arriben a un nivell mínim no són puntuats i afortunadament tots tenen la seva nota, que va del 85 el més baix fins al 95-97 el més alt, i la meitat dels vins passen la mítica barrera dels 90. No passaré llista, però destacaré alguns vins: els del celler 4 Kilos, que ha copat els primers llocs, el Grimalt & Caballer 2017, amb 95-97, i el 4 Kilos 2017, amb 94-95; el Chateau Paquita 2017 del Sistema Vinari, amb 93 punts; el mantonegro de Can Xanet del 2016, anomenat Cumas, amb 93; el de Ribas, anomenat Desconfio 2017, amb 90; el de Can Verdura, anomenat Son Agulló 2016, amb 91; el callet de Can Majoral 2017, amb 91; el de Mesquida Mora, anomenat Sòtil 2017, amb 94; el Son Negre 2016, d’Ànima Negra, amb 94; el giró ros de Can Majoral, amb 90; la gorgollassa 2015, de Galmés i Ribot, amb 91; l’Ibizkus Totem negre 2017 d’Eivissa, amb 90; el Can Axartell Ventum, amb 88, i el Monpare, del renascut celler de Santa Catalina, amb 89.

Però recordem que el vi és, més que una freda puntuació, molt més que una terrible comparació, és un plaer per als sentits i, afortunadament, Mallorca ja és coneguda com una singular i exquisida llaminadura.

Visita recomanada

XVI Fira del Vi de Pollença

Si voleu aprofundir en la matèria, el millor és anar tastant i coneixent els vinaters de casa. Per això, no us podeu perdre una de les fires de vi més emblemàtiques de Mallorca, la de Pollença. Enguany s’ha agermanat amb la Fira de Falset i és durà a terme dissabte 11 i diumenge 12 de maig al Claustre de Sant Domingo de Pollença. Hi trobareu 35 cellers de l’illa que donaran a tastar els seus vins. Per a més informació, contactau amb els organitzadors, l’associació Vi Primitiu: www.viprimitiu.com.

stats