Cultura 23/06/2014

No s'abaixa l'IVA cultural i les deduccions per al cinema es queden curtes

El sector troba "insuficient" que les produccions audiovisuals es puguin deduir entre el 18 i 20%, quan esperaven el 30%

Europa Press
2 min

MadridLa reforma fiscal anunciada pel govern espanyol finalment no ha inclòs cap canvi en l'IVA cultural, com havien deixat entreveure diversos ministres els darrers mesos. L'augment de l'IVA al 21% que es va dur a terme el setembre del 2012 es mantindrà, malgrat el clam de tots els sectors de la cultura en viu, en plena crisi.

Avui s'ha conegut al detall aquesta reforma, i el que sí que s'ha anunciat és l'increment de les deduccions fiscals. Les produccions audiovisuals espanyoles es podran deduir el 20% del primer milió, però la resta de la producció es manté en el mateix percentatge de deducció que fins ara, un 18%, segons indiquen fonts del sector, després de l'anunci realitzat en roda de premsa pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Montoro ha avançat que el govern també estudiarà l'extensió de les deduccions del teatre i crearà una nova figura per atreure produccions estrangeres, amb una deducció del 15% de les despeses que facin en territori espanyol. Segons ha explicat, la nova figura és similar a la que existeix en altres països europeus i partirà d'un mínim d'inversió a Espanya. Segons el titular de la cartera d'Hisenda, aquestes mesures s'emmarquen en l'objectiu de l'executiu de fer una "aposta decidida" per la indústria de la cultura.

La confederació de productors audiovisuals espanyols (FAPAE) considera "insuficient" la deducció. El seu president, Ramon Colom, ha indicat en un comunicat que els productors esperaven "més" d'aquest anunci i que hi proposaran esmenes.

El president de FAPAE ha afegit que en les conclusions de la Comissió Mixta, en la qual estan representats el Govern i tots els agents del sector implicats, es va acordar que el percentatge no podria ser menys d'un 30% per poder competir amb la resta de països. "És un problema de competència. Amb aquestes xifres no podem competir amb altres països (Alemanya, Itàlia o França tenen fins a un 40%), i el resultat és nociu per a la indústria espanyola", ha destacat.

La nova Acadèmia Espanyola de les Arts Escèniques ha dit a través del portaveu, Jesús Cimarro, que la deducció no taparà el desastre de l'IVA cultural.

El cineasta J. A. Bayona ho ha fet explícit en un tuit.

stats