Cultura 06/01/2017

David Bowie va saber que tenia un càncer terminal tres mesos abans de morir

Un documental de la BBC sobre els seus últims cinc anys desmenteix que el videoclip 'Lazarus' fos un comiat dels seus fans

Xavi Serra
2 min
David Bowie va saber que tenia un càncer terminal tres mesos abans de morir

BarcelonaDavid Bowie no va saber que moriria fins als últims mesos de la seva vida. Segons el documental que la BBC emetrà aquest dissabte, 'David Bowie: The last five years', l'artista va descobrir que patia un càncer terminal només tres mesos abans de morir. En aquell moment, mentre enregistrava el videoclip del tema 'Lazarus', inclòs a 'Blackstar'.

"En acabar la setmana de gravació del videoclip vaig saber que [Bowie] s'havia assabentat que tot havia acabat", explica al documental el director de 'Lazarus', Johan Renck. El videoclip, que mostra Bowie en un llit d'hospital cantant versos com "Mira aquí dalt / sóc al cel/ tinc cicatrius que no es poden veure", s'ha interpretat sovint com una referència al seu imminent final a manera de comiat per als seus seguidors. Tanmateix, Renk nega aquest extrem i assegura que el concepte va sorgir setmanes abans que el músic rebés el diagnòstic.

"David va dir: 'Vull fer una interpretació simple al vídeo'", recorda el director. "I jo vaig dir immediatament que si la cançó es deia 'Lazarus', hauria de ser al llit. Per a mi tenia a veure amb l'aspecte bíblic de la lletra, no amb el fet que estigués malalt".

Bowie va descobrir dies més tard el diagnòstic final i va posar fi als tractaments, però fins i tot llavors, explica el documental, no va perdre l'esperança de vèncer la malaltia. Segons Ivo Van Hove, director del musical 'Lazarus' –amb música original de Bowie–, poques setmanes abans de morir el músic va comentar-li en un descans del muntatge: "Comencem a treballar en un altre, en la seqüela de 'Lazarus'".

'David Bowie: The last five years' s'emetrà aquest dissabte coincidint amb el que hauria sigut el 70è aniversari del músic. El documental se centra en el treball del músic per als seus dos últims àlbums, 'The next day', del 2013, i 'Blackstar', del 2016, i està dirigit per Francis Whately, que ja va dirigir per a la BBC el documental 'David Bowie: Five years', que cobreix els cinc anys clau de la carrera de Bowie entre el 1971 i el 1983.

stats