Cultura 15/12/2021

I si 'La darrera opció' és fugir de tot?

Clara Ingold i Josep Orfila, dirigits per Llorenç Balaguer, estrenen muntatge aquest divendres a la sala Petita del Principal de Palma

2 min
Els actors Clara Ingold i Josep Orfila.

PalmaI si això que vivim no ens agrada i ens aïllam de tot? Els dos protagonistes de La darrera opció, el muntatge teatral que parteix d’una idea original de Clara Ingold, decideixen fer-ho: anar-se’n, allunyar-se, aïllar-se, fugir de la inèrcia que imposa la vida en un context i sistema social. La peça s’estrena aquest divendres, 17 de desembre, a la sala Petita del teatre Principal de Palma, espai que l’ha coproduïda juntament amb Rata Cultura Expandida –que s’estrenen com a productors de teatre.

Sense haver-se estrenada, l’obra ja compta amb el favor del públic: ja no queden entrades per a les tres funcions previstes inicialment per als dies 17, 18 i 19 de desembre. Per això, el muntatge s’ha prorrogat un dia més. Es podrà veure dimecres, 22 de desembre, a les 20 hores. 

Clara Ingold i Josep Orfila s’han posat sota les ordres de Llorenç Balaguer, que s’estrena com a director amb La darrera opció. No obstant això, els membres de l’equip, del qual també formen part el músic Jaume Manresa en la part del so i Xesca Salvà en l’escenografia, coincideixen que el muntatge s’ha treballat de manera “horitzontal”. Ingold ha explicat que, si bé el títol parteix del text presentat en la darrera edició del Torneig de Dramatúrgia –va quedar finalista–, cada persona de l’equip hi ha aportat “el seu món creatiu”. De fet, ha dit l’actriu i dramaturga, “el text no s’ha allargat, més aviat ha minvat”. 

Balaguer ha comentat que una de les voluntats dels creadors era que l’obra “permetés que cada espectador en fes la seva lectura”. El que és cert, però, “és que va de dues persones que decideixen aïllar-se i, malgrat tot, s’adonen que hi ha una sèrie de simulacres que van repetint”. És com si, d’alguna manera, veiessin que “la reprogramació és impossible”. 

El director del teatre Principal, Josep R. Cerdà, ha explicat que “quan es fa una nova coproducció és “perquè té un sentit”. “Amb la coproducció de La darrera opció hem volgut donar una oportunitat a una nova productora, Rata Cultura Expandida, i confiar també en Clara Ingold, a qui ja coneixem com a actriu. A més, el seu text venia amb l’aval de ser finalista del Torneig de Dramatúrgia, que organitza Produccions de Ferro, i de fer una residència al teatre Sans”.

stats