Llibres
Cultura 06/04/2022

"No tenim ni puta idea de parlar bé català"

Òscar Dalmau publica l'humorístic 'Manual d'adoctrinament de l'escola catalana' amb dibuixos dels anys 70

2 min
Òscar Dalmau amb el 'Manual d'adoctrinament' aquest dimecres a Barcelona

BarcelonaDesprés de sentir el diputat Toni Cantó dient al Congrés que l'escola catalana és "una fàbrica de robots que només pensen el que ells volen que pensin" o el ministre d'Educació José Ignacio Wert defensant que calia "espanyolitzar els alumnes catalans", el guionista i humorista Òscar Dalmau es va posar a imaginar com seria aquesta escola apocalíptica. I n'ha fet el llibre que hi seria lectura obligatòria: el Manual d'adoctrinament de l'escola catalana (Bridge). Es tracta d'un llibre d'humor il·lustrat que vol "desacreditar" amb ironia i per via de l'exageració acusacions com que els alumnes no aprenen castellà, que no es deixa anar al lavabo als que parlen aquesta llengua (Pablo Casado dixit) o que l'escola catalana "és la llavor per trencar la unitat de la nació" (Rosa Díez). El llibre no és per a nens, sinó per a professors i alumnes de l'escola catalana que "fa anys i panys que sentim el mantra que l'escola catalana adoctrina". Un llibre d'acudits amb dibuixos? "És perillosíssim", admet l'autor, que es reconeix "doblement adoctrinat" perquè va estudiar als Maristes de Sants, tot i que "no es parli de l'adoctrinament religiós".

Dalmau agafa dibuixos de Pere Prats que formaven part d'una col·lecció pedagògica de La Galera dels anys 70. Els ha seleccionat i els ha manipulat: si a l'original una pissarra deia "prou plou" per estudiar el so de la pe, aquí hi diu "Espanya ens roba". O convida a fer cal·ligrafia amb lemes com "No sabem parlar castellà" o "Els catalans som supremacistes". En algun cas s'ha inspirat en el manual franquista de l'assignatura Formación del espíritu nacional. "Nosaltres ens ho podem prendre amb humor però a la resta de l'Estat s'ho prenen seriosament. Si vius aquí, ho pots desmentir, però si no, mira què els va passar als professors de Sant Andreu de la Barca", adverteix. Les mentides tenen conseqüències.

L'esforç de ser català

La llavor del llibre es remunta al 2016, quan Dalmau va presentar el llibre d'humor Abcdari per a adults, il·lustrat per Pilarín Bayés. A aquestes altures, però, no volia fer un altre llibre sobre el Procés tot i que el contingut sí que va més enllà de l'escola i la llengua. Sobretot treu suc dels mites i llegendes de tota aquesta època: la declaració d'independència de 8 segons, el "Ni un paper a terra", Urquinaona, el color groc, Pilar Rahola, etcètera. També parodia les noves formes d'adoctrinament, com les fòbies alimentàries. I fins i tot hi ha capítols que podríem anomenar la tortura de ser català sobre la fiscalitat, la manca de cinema en català o els cops de porra. "És cansat ser català perquè has de fer un esforç per fer vida en català", diu, pensant en la manca d'entreteniment infantil en català.

El Manual apareix oportunament en un moment en què l'escola està revolucionada, en part per l'atac judicial al català. Òscar Dalmau, que durant anys ha presentat el concurs de llengua El gran dictat a TV3 i codirigeix La Competència a RAC1, està preocupat no només per la desaparició del català sinó pel baix nivell de la llengua: "Reconec el mèrit de la immersió lingüística però trobo que la gent no tenim ni puta idea de parlar bé català. Em treu de polleguera que amb el català hi hagi permissivitat, o ignorància. No el sabem parlar. Aquest és el drama". Si l'escola adoctrinés, hauria d'adoctrinar millor.

stats