CINEMA
Cultura 26/01/2017

El Dalí de Tomeu 'l'Amo'

El documental 'La llave Dalí' narra la història de l'autentificació d'un quadre comprat a un brocanter per 150 €

Margalida Mateu
2 min
Preestrena del documental 'La Llave Dalí'

PalmaTomeu 'l'Amo' (Inca, 1958) i la seva perseverança són els protagonistes del documental 'La llave Dalí', que s'estrena aquest divendres, 27 de gener, a la Sala Augusta de Palma, on també es projectarà dissabte 28 i diumenge 29 a les 18.15 h. La pel·lícula narra la història dels 25 anys de lluita de Tomeu Payeras 'l'Amo' per demostrar que un quadre que va comprar per 150 € en un antiquari de Girona és obra de Salvador Dalí. Durant la recerca, el mallorquí descobreix un codi secret que Dalí va signar en moltes de les seves obres.

Aprofitant la preestrena del documental, la Balears Film Comission ha organitzat aquest dijous una taula rodona amb el nom de 'La llave Dalí. Sinergies entre art i cinema'. Entre els ponents hi ha hagut l'expert a escala mundial de l'obra de Salvador Dalí, Nicolas Descharnes, que és a Palma aposta per a l'estrena del film.

Tomeu Payeras 'l'Amo' i l'expert i certificador de l'obra de Dalí, Nicolas Descharnes a Es Baluard de Palma.

Descharnes ha destacat "la importància de la troballa de Tomeu 'l'Amo' i dels interessants seguiments i enraonaments de l'artista i biòleg mallorquí sobre la numerologia de l'obra de Dalí que es veu reflectida en aquesta obra que el geni va pintar quan just tenia 17 anys". malgrat que el francès reconeix que va rebre la primera aproximació de Tomeu 'l'Amo' amb "escepticisme".

Segons Descharnes fill (el pare va morir durant l'enregistrament del documental), "els secrets de Dalí encara no han estat descoberts i aquest documental dona un poc de llum sobre el tema. Reconeix que el codi Dalí està format per dos aspectes: el clàssic, que seria la confrontació entre la ciència i l'espiritualitat, i la interpretació de la història en l'àmbit de la matèria". L'expert també incideix en la influència del Ramon Llull en l'obra de Dalí, fet que està investigant. "Llull era un geni", diu.

"La follia que feia veure Dalí era fruit de la seva capacitat de provocació", assenyala Descharnes, que el va conèixer de petit i gràcies al seu pare, que fou la mà dreta de l'artista de Figueres. "El Dalí més proper era un home tranquil, apassionat de l'atavisme de la monarquia i amb la genialitat de codificar la seva obra i fer-ho mitjançant els altres Dalí que projectava i imaginava", comenta l'expert.

'La llave Dalí' ha estat guardonat amb el premi al millor documental de l'Evolution Mallorca International Film Festival 2016 i del Festival Palma Film. És dirigit per David Fernández i produït per Mallorca Vídeo en coproducció amb IB3 Televisió i el suport de l'Illenc i la Fundació Abertis.

stats