Cultura 27/07/2018

Es presenten els nous paradigmes en matèria de cultura

Els avanços del Pla de Cultura i del Pla Estratègic del Patrimoni Cultural es basen en la participació i la creació de xarxes transversals entre administracions i ciutadania

María José Ribas
2 min
Berta Sureda, Fanny Tur i Joana Català. / ISAAC BUJ

PalmaAquest divendres al migdia s'han presentat el Tercer document del Pla de Cultura i el primer document de treball del Pla Estratègic del Patrimoni Cultural a Can Oleo. El Govern de les Illes a través de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha avançat el que ha de marcar el canvi de paradigma en matèria de cultura en els pròxims 10 anys.

Fanny Tur ha exposat els avanços, el Pla de Cultura realitzat en coordinació de Berta Sureda, i el de Patrimoni Cultural amb les aportacions rellevants de Xesca Tugores, que amb una llarga trajectòria de treballadora publica.

Del Pla de Cultura ha volgut destacar que a mesura que es va elaborant, amb l'objectiu de seguir un procés transparent es va donant comptes, i es va actuant i aplicant mesures. El nou document integra 35 mesures específiques i aplicables a través de 5 eixos estratègics, que són la participació; una xarxa d'institucions obertes, accessibles; la igualtat de dret en l'accés a la cultura; crear un teixit cultural enfortit i divers i crear unes bases estructurals del sistema organitzatiu de la cultura.

Es vol crear un mapa d'equipaments culturals, llibreries i museus, a través d'una web oberta al públic general. Berta Sureda ha comentat que el model de Catalunya és excel·lent, i es que va desenvolupar durant anys. Actualment s'està planificant l'arquitectura interna, creant un bon cens, per poder fer consultes filtrades es preveu motor de recerca avançat, que permeti una xarxa d'economia col·laborativa. Perquè els mateixos equipaments puguin compartir materials, recursos, facin intercanvi de coneixements, i gestionin la seva pròpia informació. Es preveu que aquest projecte es finalitzi el 2018, ara s'està treballant en l'arquitectura informàtica.

La incorporació del codi de bones pràctiques, així com la diagnosi de les mancances del sector, s'emmarquen entre els 10 objectius que es van marcar per gener i ja apareixen al tercer document, on s'han inclòs les aportacions de les Jornades professionals. Fanny Tur, ha expressat les seves disculpes pel retard en el pagament dels col·laboradors de les jornades del Pla de Cultura.

El Pla Estratègic del Patrimoni Cultural és un document que afecta de forma transversal a totes les conselleries, ja que la majoria comptem amb algun equipament susceptible de ser matèria de patrimoni. S'articula en 4 capítols, el primer clarifica les competències de cada administració; el segon desplega les actuacions del Govern referents a cada tipologia de béns patrimonials; el tercer aborda els equipaments gestionats del Govern; i el quart explica les propostes relatives a patrimoni i import turístic. Actualment el 15% de l'impost turístic, és destinat al patrimoni, i l'objectiu és arribar al 20%.

Joana Català Coll, Directora general cultura, ha expressat la seva satisfacció amb el projecte, ja que mai abans s'havia de fer una anàlisi tan exhaustiu i amb visió de futur, des d'una perspectiva tan ambiciosa. Durant el desenvolupament dels plans ja es van aplicant millores, per anar creant una estructura més sòlida i reforçar la relació entre illes.

stats