Cultura 18/02/2014

Crítics d'art lamenten que l'IVAM ha passat a ser un exemple de "declivi cultural"

Després de la commemoració del seu 25è aniversari, els crítics demanen transparència i la dimissió de la directora del IVAM, Consuelo Ciscar

Europa Press
2 min

ValènciaL'Associació Valenciana de Crítics d'Art ha lamentat aquest dimarts que l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) celebra 25 anys amb "un deteriorament agressiu per la seva mala gestió". "Si fa temps va ser l'exemple a seguir per altres museus nacionals i internacionals, amb escassos recursos econòmics, avui dia és el model que exemplifica el declivi cultural d'una ciutat", han afirmat. El col·lectiu ho ha expressat el mateix dia de la inauguració de l'exposició commemorativa del 25è aniversari de l'existència del IVAM on s'exposen les 400 millors peces de la seva col·lecció.

Els crítics han recordat que en seu naixement l'IVAM va sorgir com "alguna cosa més que un museu, com un institut que, d'acord amb els seus objectius fundacionals ha d'impulsar i dinamitzar el sector de l'art contemporani". A més han acusat a l'IVAM de "donar l'esquena" als professionals que treballen a la ciutat.

Segons l'associació, des de l'any 2000, l' IVAM va entrar en una degradació que ha anat a més i ha perdut "la rellevància en el seu context artístic". La culpa d'aquest "declivi" l'han atribuït als "capricis i compromisos dels directors" que no han seguit les directrius de difondre i donar a conèixer les propostes del art dels segles XX i XXI.

Els crítics també han demanat "transparència" en la gestió dels comptes del museu, les donacions i les adquisicions d'obra per la col·lecció, en que segons expliquen, "hi ha una absència total de professionalització dels procediments utilitzats per la direcció del centre", fet que han denunciat repetidament. També demanen la dimissió de la directora de la entitat, Consuelo Ciscar, a qui els crítics han acusat de no separar el diner públic dels seus interessos privats. L'associació demana un professional "no polititzat amb un perfil adecuat" per posar-se al capdavant del centre.

També han exigit al president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, que intervingui en aquest assumpte en que "el sector de la cultura i l'art contemporani ha estat maltractats". Per últim han fet una crida als polítics perquè ajudin a "tornar el rigor i el respecte a aquesta institució".

stats