Cultura 08/07/2021

El Crestatx Poètic farà un triple homenatge a poblers "de pel·lícula"

La nit poètica girarà entorn de les figures de Simó Andreu, Alexandre Ballester i Rafel Socies

Margalida Munar
2 min
La presentació que s'ha duit a terme avui a Can Planes del XXI Crestatx Poètic.

PalmaTriple homenatge a la 21a edició del Crestatx Poètic. Enguany, l’organització ha decidit dedicar la cita a tres poblers “de pel·lícula”. Un és l'actor Simó Andreu –amb una trajectòria de més de 180 pel·lícules–; l’altre, Alexandre Ballester –dramaturg i dinamitzador de la cultura poblera–, i finalment, Rafel Socias –enginyer i poeta que va morir recentment–.

En paral·lel a la vetlada poètica, s’ha desenvolupat una exposició a l’espai Can Planes, que s’ha inaugurat aquest dijous. La mostra acull més de cent cartells originals de la trajectòria cinematogràfica de Simó Andreu, cedits pel col·leccionista Gabriel Thomàs. A més, s'hi exposen prop d’una vintena de fotografies dels cinemes poblers, fetes per Joan Llabrés. Les imatges impactaren la societat des dels anys quaranta del segle passat. 

Dimecres, 14 de juliol, serà el torn de les paraules, que, com cada any, seran protagonistes a l'ermita de Crestatx. Com sol ser habitual, hi haurà música. Onofre Pons farà sonar la guitarra mentre Simó Andreu recitarà versos de poetes poblers. Entre els convidats hi haurà noms com els de Miquel Mestre, Àngels Cardona, Victòria Secall, Aina Ferrer, Maria Teresa Ferrer, Damià Rotger, Antoni Vidal-Ferrando i Bernat Nadal. Del toc gastronòmic se n’encarregarà Toni Morey. A la recta final, el club de lectura de sa Pobla recitarà Alexandre Ballester i el grup Ovnipresents –encarregats de l'Albopastfest– en faran una dramatització.

La cartellera inclourà el grup Veus Solistes, acompanyat al piano per Andreu Riera. Pilar Riera, Inès Mas Vadell, Raquel Ribas, Gerard Abril i Tomeu Ramis faran gala de les seves veus. 

Aquesta edició també s'aprofita per presentar el llibre 3 poblers de pel·lícula i els cinemes de sa Pobla. Homenatge a Simó Andreu, Alexandre Ballester i Rafel Socies. La publicació inclou textos d'Antoni Gost, Miquel Àngel Tortell, Joan Payeras, Pere Perelló, Kika Pol i Onofre Pons. A més, el XXI Crestatx Poètic servirà per presentar un poemari inèdit de Rafel Socies. 

stats