Programació cultural
Cultura 06/10/2023

Cort presenta la programació dels teatres municipals amb crítiques de l'oposició per retallades

MÉS condemna la desaparició de la programació del Festival Jazz Palma

ARA Balears
4 min
La presentació de la programació dels teatres municipals ha tingut lloc al Xesc Forteza

PalmaL'Ajuntament de Palma ha presentat aquest divendres la programació dels teatres municipals de Palma de la temporada 2023-2024. L'acte ha tingut lloc al Teatre Xesc Forteza, amb la presència del tinent de batle de Cultura, Javier Bonet, i d'alguns dels professionals escènics i companyies teatrals que fan part de la programació elaborada per l'àrea de Cultura de l'Ajuntament. També hi ha participat el director general de Música i Arts Escèniques, Rafel Brunet.

En roda de premsa, el regidor ha destacat que l'Ajuntament ha aconseguit tancar, el mes d'octubre, "el calendari complet de la temporada dels seus teatres, englobant el període comprès entre aquest octubre i el mes de maig de l'any vinent", ha dit Bonet. "Enguany, hi haurà programació als dos teatres durant tota la temporada sense excepció, d'octubre a maig –ha indicat el regidor–, mentre que el mes de juny els espais estaran a disposició de les escoles i centres docents de Palma", ha remarcat.

Bonet ha assenyalat que el "gran objectiu" de la selecció dels diferents espectacles ha estat "estendre la programació" dels dos teatres municipals de Palma, el Mar i Terra i el Xesc Forteza, "a un ventall molt ampli de públic". Segons ha dit, era necessari que, des de l'Ajuntament, "s'eixamplassin horitzons des d'un prisma de pluralitat per tal d'atreure tots els segments possibles d'usuaris", una finalitat que, ha destacat, "s'ha plasmat en el lema escollit per acompanyar la present temporada: 'Teatres municipals. Els teatres de tots'".

Programació dels teatres municipals de Palma 2023-2024

El tinent de batle ha defensat que els equipaments escènics públics "no han de programar únicament aquelles obres o muntatges que van orientats, només, a segments molt concrets de la demanda". "Molt al contrari, des de l'àrea de Cultura hem apostat aquesta temporada per una programació diversa, rica en propostes, capaç d'acollir formats diferents, en les dues llengües, i oberta a una gran varietat de gèneres i modalitats", ha afirmat.

Homenatge a Xesc Forteza

Respecte del cicle 2023-2024, Bonet ha explicat que estarà "íntimament lligat a la figura d'un home, un actor, un autor, un director, un artista irrepetible", en referència a Xesc Forteza, de qui està a punt de complir-se el 25è aniversari de la defunció. L'homenatge al dramaturg mallorquí es materialitzarà mitjançant nombroses activitats, d'entre les quals cal destacar la representació d'una de les seves obres més aclamades, Ca ses Monges, del 22 de febrer al 3 de març al Teatre Municipal Xesc Forteza.

Pel que fa a les coproduccions, Bonet ha dit que permeten "enriquir encara més" les propostes dels teatres municipals de Palma a través de la col·laboració amb altres espais escènics, companyies teatrals i empreses del sector de la cultura. La previsió és dur a terme un total de tres coproduccions al llarg de la temporada. A més, s'obriran les portes a les propostes provinents d'altres territoris, com ara l'espectacle de teatre musical Una tienda en París, sobre l'obra homònima de Màxim Huerta.

Música, circ i espectacles familiars

Bonet ha destacat la música com un dels pilars de la nova temporada, així com el teatre, el circ, la dansa, la màgia, els concerts i esdeveniments com la final del Teatre de Barra, el Festival de Teresetes i el Palma Dansa. També ha posat èmfasi en la "importància" que adquiriran els espectacles familiars en aquesta nova programació, especialment durant les setmanes de Nadal, ja que, "després de molts anys, els teatres municipals continuaran en actiu durant aquestes dates tan assenyalades".

'Nua', inclosa dintre de la temporada dels teatres municipals

Dintre de la modalitat de teatre social, Bonet ha fet referència a una de les obres que fan part del calendari 2023-2024, Nua. Radiografia d'un trastorn, d'Ann Perelló. Es representarà els dies 22, 23 i 24 de març al Teatre Xesc Forteza. El regidor ha dit que, programant-la, Cort compleix "el compromís, anunciat en el seu moment, d'acollir una obra que no va poder formar part de l'anterior programació per causes exclusivament tècniques i operatives".

Bonet ha dit que, "ara que definitivament Nua ha estat inclosa dintre de la temporada dels teatres municipals, confia que aquells que acusaren injustament l'Ajuntament i l'àrea de Cultura de practicar la censura sàpiguen rectificar i demanar disculpes".

MÉS per Palma condemna les retallades i la desaparició del Festival Jazz Palma

Per la seva banda, el regidor de MÉS per Palma i excoordinador general de Cultura de l'Ajuntament, Miquel Àngel Contreras, ha condemnat avui les retallades en les programacions culturals de la ciutat, després de la presentació de Bonet. Així, ha destacat la desaparició de la programació del Festival Jazz Palma, que d'ençà que es va recuperar el 2020 es feia cada mes de febrer. "Tot i les dificultats de la pandèmia, el festival de jazz va aconseguir que entre 2.500 i 5.000 persones participassin en les diferents edicions, amb un cartell que reunia els millors artistes locals, de l'Estat i de fora. És la segona vegada que el Partit Popular es carrega el Festival de Jazz de la nostra ciutat", ha dit.

També ha remarcat la desaparició dels principals cicles dels teatres municipals com són Escena (teatre per a adults), el Tot i Molt (el cicle de teatre infantil i juvenil) i el 100% i Clàssica, aquests dos darrers com a cicles de música dels teatres.

Contreras ha destacat que, "tot i que hagin rectificat i programat l'obra Nua per a la primavera de 2024, els sorprèn que s'hagin programat nous espectacles dins la tardor de 2023, quan l'excusa del Partit Popular per "cancel·lar-la va ser per motius econòmics".

El regidor de MÉS per Palma Contreras ha condemnat que "el Partit Popular no té unes línies clares en matèria cultural, com s'ha demostrat en els acords PP-Vox a l'Ajuntament, on els únics punts en matèria de cultura fan referència a la recuperació de festes religioses". "D'aquesta manera, es demostra que el PP i Vox no tenen un projecte cultural per a Palma. El seu model de cultura només respon als seus interessos polítics i partidistes".

stats