Cultura 19/07/2021

Cort commemora la Germania amb una exposició al castell de Bellver i unes jornades d'estudis

L'àrea d’Educació ha preparat un cicle de conferències a la Biblioteca de Cort del 16 de setembre al 28 d'octubre

2 min
Part dels organitzadors de les activitats de Cort per commemorar les Germanies.

PalmaUna exposició que ocuparà dues sales del castell de Bellver i unes jornades d'estudis a la UIB són les dues grans activitats que es promouen des de Cort per commemorar els 500 anys de la revolta de les Germanies. L’Ajuntament s’adherí als actes d’aquest 500è aniversari de la mà de la Comissió Cívica Germanies 500, i també devuit ajuntaments més, el Consell de Mallorca i el Parlament de les Illes Balears, en el ple de gener.

La inauguració de l’exposició, titulada Germania de Mallorca, 500 anys: Omplirem el futur d’anhels de justícia, serà el 30 de juliol a les 10 hores, cinc-cents anys i un dia després que el castell de Bellver fos ocupat pels agermanats, un dels moments més àlgids de la revolta.

El regidor d'Educació de Palma, Llorenç Carrió; el director de Política Lingüística del Consell de Mallorca, Lluís Segura; representants de la UIB, la Dra. Magdalena Brotons i el Dr. Antoni Mas, i de la Comissió Cívica Germanies 500, Miquel Rosselló i Maria Margalida Perelló, a més d'altres participants en l’organització, han presentat els actes per commemorar els 500 anys de l’alçament dels menestrals de Ciutat i pagesos de la Part Forana, la Germania de Mallorca.

El regidor d’Educació de Palma, Llorenç Carrió, ha explicat que l’exposició ha estat comissariada per Joan Avellaneda i Jaume Falconer, amb l’assessorament històric del professor Miquel Garí. Ocuparà dues sales del castell i es podrà veure fins a final d’agost del 2022. Els textos de la mostra estan en tres idiomes: català, castellà i anglès, i s’hi podran fer visites tant pels centres educatius com per tot tipus d’entitats i col·lectius.

Carrió considera que “aquesta exposició permet a les mallorquines i mallorquins del segle XXI conèixer un episodi fonamental de la història de l'illa com és la Germania” i destaca que el castell de Bellver és “l’escenari idoni per apropar-la”. A més, l’àrea d’Educació ha preparat un cicle de conferències a la Biblioteca de Cort –del 16 de setembre al 28 d'octubre–, Revelar la Germania, a més de material didàctic per a docents que es podrà consultar al portal PalmaEduca a partir del proper curs. El material didàctic el coordina la investigadora Maria Margalida Perelló.

El programa s’allargarà a la tardor amb les jornades universitàries que es duran a terme a l’edifici la Riera els dies 7 i 8 d’octubre amb el suport del Consell, com també la XXIV edició del cicle Música Antiga de Palma amb repertoris inspirats en l’època. El professor d'Història Medieval Toni Mas ha explicat que les jornades tractaran diferents temes, com el context en què es van alçar els agermanats, els motius, les conseqüències, la repressió i les lectures posteriors que se n'han fet des de diferents àmbits (història, periodisme, literatura...).

Què es conmemora?

El 7 de febrer de 1521 marcà l’inici de la Germania de Mallorca, encapçalada pels ara fills il·lustres de la ciutat Joan Crespí i Joanot Colom, que s’allargà fins al 7 de març de 1523, quan la ciutat capitulà. La revolta s'emmarca dins d'una sèrie de convulsions europees que marquen la primera crisi del sistema feudal: les jacqueries franceses, la insurrecció anglesa del 1381, els ciompi italians, els irmandinhos gallecs, les comunitats de Castella i les guerres camperoles alemanyes. El 29 de juliol de 1521 fou assaltat i ocupat pels agermanats el castell de Bellver, el punt àlgid de la revolta i el control real de l’illa per part dels agermanats.

Durant tot l’any 2021 la Comissió Cívica Germanies 500 ha promogut actes i activitats per commemorar els 500 anys, fent créixer l’interès social sobre aquest episodi de la nostra història, com també la tasca d’investigadors i autors que han omplit les llibreries de novetats amb gran èxit.

stats