Cultura 02/02/2021

Cort adjudica el projecte de les torres del Temple, un any més tard

La previsió inicial de l'Ajuntament de Palma era començar a rehabilitar l'espai a final del 2020, però no serà fins al 2021 com a mínim

2 min
La rehabilitació de les torres del Temple s’iniciarà a final del 2020

PalmaLa regidora de Model de Ciutat de Palma, Neus Truyol, ha anunciat aquest dimarts que la junta de govern de l'Ajuntament aprovarà dimecres el projecte de rehabilitació de les torres del Temple, fet que estava previst per a principi del 2020. Amb prop d'un any de retard, Cort preveu donar demà el vistiplau "al projecte complet per adjudicar properament les obres i poder fer la rehabilitació d'aquest espai tan esperat", ha dit Truyol.

Tal com va informar l'ARA Balears el setembre del 2019, l'Ajuntament de Palma havia d'adjudicar la redacció del projecte per a la rehabilitació de les torres del Temple a principi d'octubre del mateix any. A partir d'aquí, i segons la que era aleshores coordinadora municipal de Cultura, Francisca Niell, la persona o empresa adjudicatària tindria tres mesos per redactar el projecte. Això situava la presentació i aprovació del projecte a principi del 2020, fita que finalment s'ha assolit aquesta setmana.

Projecte executiu per a la rehabilitació de les Torres del Temple

Ara, fons de l'Ajuntament indiquen que l'encàrrec del projecte es va adjudicar l'abril del 2020, i no l'octubre del 2019. Després, va passar per la Comissió de Patrimoni del Consell i de l'Ajuntament l'octubre el novembre del mateix any. Aquesta passa també va arribar amb mesos de retard, atès que estava prevista per al mes de juny.

Això retarda també la data d'inici de les obres. Si bé s'esperava que inicialment començassin a final del 2020, ara no es preveu que s'engeguin fins al 2021, com a mínim. "Esperam poder adjudicar les obres durant el 2021", ha indicat la regidora de Model de Ciutat, qui ha puntualitzat que "després el període de rehabilitació és de 20 mesos".

Dos milions de l'ITS

Sigui com sigui, Truyol ha destacat que es tracta d'un "projecte complex, en què han intervingut diferents professionals", com ara "arquitectes i arqueòlegs experts en conservació de béns culturals", com és el cas de les torres del Temple, que és un edifici BIC (Bé d'Interès Cultural). L'Ajuntament ja disposa del finançament íntegre: "Tenim més de dos milions d'euros de l'Impost de Turisme Sostenible del 2017 per invertir en aquesta obra", ha dit la membre de l'equip de govern.

El projecte preveu que "la façana principal sigui al més semblant i fidel possible a la que era durant l'època de l'arxiduc Lluís Salvador", ha indicat la cap de Model de Ciutat. Quant al cos central, "es reduirà una planta" per "poder permetre veure arcs que estan semiamagats per l'edifici, i així tindran una millor visibilitat". A més, "els forjats interiors, que estan en mal estat, s'hauran de reconstruir", ha afegit Truyol.

Museu i nou entorn

A més, el projecte implica modificacions en l'entorn de les torres del Temple. "Per un costat, hi ha la millora del vial del carrer, amb una nova pavimentació de pedra calcària. Per altra banda, s'incrementa la zona per als vianants i s'ampliarà la vorera a tres metres d'amplada, de manera que farà una petita plaça davant les torres", ha assenyalat l'edil.

Per la seva banda, el regidor de Cultura, Antoni Noguera, ha explicat qui ús tindran les torres i a què es destinaran. "El contingut d'aquest espai serà un projecte museístic d'interpretació, per fer un passeig per les tres cultures de Palma: la musulmana, la jueva i la cristiana", ha declarat. Noguera espera que "el projecte museístic estigui vigent quan acabin les obres", així que "s'anirà confeccionant durant aquest any i el següent".

stats