Cultura 08/02/2018

La Conselleria de Cultura inicia el procés participatiu del Pla de Cultura amb les primeres jornades professionals

Arranquen aquest divendres 9 i dissabte 10 de febrer

Ara Balears
3 min
La consellera Fanny Tur va presentar divendres un primer document que ha de conduir cap al Pla de cultura.

PalmaLa Conselleria de Cultura, Participació i Esports inicia aquest divendres 9 i dissabte 10 de febrer el calendari de jornades professionals en el marc del procés participatiu del Pla de Cultura de les Illes Balears 2017-2027, del qual la Conselleria ja ha presentat els documents zero i primer, l'agost passat, i aquest passat gener, el segon i darrer document, que inclou la metodologia i el punt de partida del procés participatiu per a l'elaboració del pla.

És en aquest document on s'articulen les primeres jornades de participació amb el títol 'Nous relats per a les polítiques culturals a les Illes Balears', adreçades a agents professionals, i que es desenvoluparan entre aquest febrer i el març a l'Arxiu del Regne de Mallorca (carrer de Ramon Llull, 3. Palma). Per a la conciliació de les àrees de treball, al llarg de les jornades hi haurà un espai amb activitats per a infants a càrrec d'Arquitectives. La inscripció no és imprescindible, però sí recomanable, especialment per organitzar el dinar i l'espai de conciliació.

Són un total de nou jornades sobre polítiques culturals en el marc del Pla de Cultura de les Illes Balears, i que són les següents començant per les primeres, aquest divendres i dissabte:

'Plataformes de participació ciutadana en l'àmbit de les polítiques culturals' (divendres, 9 de febrer, de 16 h a 20 h, i dissabte, 10 de febrer, de 10 h a 18 h)

A través de l'exposició d'experiències concretes de reflexió i debat, es volen explorar fórmules de cogestió de les polítiques culturals: plataformes de participació innovadores, obertes i inclusives.

Divendres 9 de febrer

16 h Presentació d'experiències:

David Lareo durant els darrers anys ha estat treballant en el context dels laboratoris ciutadans, tant en la seva definició metodològica com en relació amb la gestió del coneixement i el desenvolupament d'eines col·laboratives (docART, EduCaaS, entre d'altres).

Zemos98: entre els anys 2015 i 2017 el col·lectiu ha assistit a dos processos de participació que han volgut la cocreació de polítiques públiques per a les àrees de cultura de Sevilla i Madrid.

18.10 h: Inici del taller i taules de treball.

Propostes per a la construcció d'un sistema de participació ciutadana en la cultura, per David Lareo, Zemos 98 i Aatomic Lab, que és un col·lectiu que genera experiències pilot sobre com els processos creatius poden revertir en la millora social i en el dia a dia.

Dissabte 10 de febrer

10 h Col·loqui

11.20 h Continuació del taller i taules de treball

15.30 h Conclusions de les jornades

Relatoria: Yolanda Tarramera

La resta de calendari de les jornades:

'Obrir les institucions a les comunitats ciutadanes' (divendres, 16 de febrer, de 15.30 h a 20 h). S'ocuparà de les noves formes d'institucionalitat, amb un taller i taula de treball sobre governances compartides. Amb la participació de: Diana Canela, Jaron Rowan i Pere Perelló. Relatoria: Margalida Mateu

'Abordant les diferents economies de la cultura' (divendres, 23 de febrer, de 16 h a 20 h i dissabte 24 de febrer, de 10 h a 18 h). S'estructura sobre 'Noves economies de la cultura, cap a un nou Institut de les Indústries Culturals' i 'Cultura i noves economies. Indústries culturals i institucions'; a més dels dos tallers i taules de treball 'Noves economies de la cultura' i 'Cap al nou Institut de les Indústries Culturals'. Amb: Mireia Mora, Platoniq, Edgar Garcia i Marina Planas. Relatoria: Miquel Ferrer i Rafel Gallego.

'El Pla de Cultura, a debat' (Menorca). Presentació i resum de les taules prèvies (divendres, 2 de març).

'Cultura i ciutadania. Cultura i Educació' (divendres, 9 de març, de 15.30 h a 20 h). Amb Nicolas Barbieri, Pau Andreu Sitjar i Sebastià Mascaró.

'Enfortir el teixit cultural' (dissabte, 10 de març de 10 h a 18 h). 'El rol de la institució en el suport al teixit cultural'. A més del taller i taula de treball 'Capgirar sistemes i mecanismes per facilitar el treball cultural'. Amb: Santi Eraso. Relatoria: Nacho Jiménez

El Pla de Cultura, a debat (a Eivissa) (divendres, 16 de març). Presentació i resum de les taules prèvies.

El Pla de Cultura, a debat (a Formentera) (dissabte, 17 de març). Presentació i resum de les taules prèvies.

'Perspectiva de gènere en l'àmbit de la cultura'. En preparació.

stats