Artesania
Cultura 04/07/2022

El Consell de Mallorca vol catalogar la tela de llengües com a producte artesà de la UE

El nou segell vol evitar les falsificacions i promocionar els productes propis de l'illa

ARA Balears
2 min
La roba de llengües, amb el pes de 4 generacions. / C. ROS

PalmaEl Consell de Mallorca ha sol·licitat incloure la tela de llengües feta a Mallorca en la nova protecció dels productes artesans que prepara la Comissió Europea. Aquesta iniciativa vol crear un sistema d'indicacions geogràfiques per donar als productes artesanals una protecció a tota la Unió Europea.

L'objectiu d'aquest segell és distingir els productes fabricats en una certa regió i amb un procés concret, per protegir els productors enfront de les falsificacions, ajudar-los a comercialitzar les seves creacions i preservar tant el saber fer dels artesans com els llocs de treball que generen. "El sistema, a més de protegir enfront de la competència deslleial, ajudarà a millorar la informació i reputació d'aquests productes entre els consumidors, impulsarà les exportacions i permetrà salvaguardar l'ocupació lligada a aquests sectors", ha recalcat el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora. 

Alzamora ha fet la petició després de reunir-se amb els fabricants que encara fan feina a Mallorca, els quals han reclamat al Consell de Mallorca la seva col·laboració per poder garantir que es beneficien del nou marc legislatiu. "Tot i que la tela de llengües gaudeix d'una reputació i una fama europees i de vegades mundials, fins ara els productors no tenen una protecció de la UE que vinculi l'origen i la reputació dels seus productes a la seva qualitat", ha apuntat la directora insular d’Artesania, Marta Català.

El sistema europeu, que Brussel·les pretén que entri en vigor el 2024, substituirà els esquemes nacionals d'indicacions geogràfiques que ja existeixen en 16 estats membres, inclòs Espanya, per a productes industrials i artesanals. En aquest sentit, la protecció s'aplicaria a tota la UE i els fabricants no haurien de sol·licitar-la a cada país.

Cal destacar que, paral·lelament, el Consell de Mallorca fa feina en l'expedient que culminarà en la declaració de Bé d'Interès Cultural de la tècnica amb la qual es fa la tela de llengües mallorquina.

stats