Premis
Cultura 25/10/2022

El Consell de Mallorca nomenarà l'escriptora Antònia Vicens i la periodista Virginia Eza filles predilecta i adoptiva

La institució insular reconeix la seva tasca en benefici de l'illa i de la ciutadania

ARA Balears
2 min
01. Antònia Vicens (Santanyí, 1941) ahir a Barcelona. 02. El Moll de la Fusta acollirà la Setmana del Llibre en Català.

PalmaEl Consell de Mallorca entregarà la distinció de filla predilecta a la novel·lista Antònia Vicens i la de filla adoptiva a la periodista Virginia Eza, en els premis que atorgarà el desembre amb motiu de la Diada de Mallorca. La institució insular ha recordat que es tracta d'una sèrie de premis, honors i distincions que concedeix cada any a persones i entitats per "reconèixer la seva tasca en benefici de Mallorca i de la seva ciutadania".

En aquest sentit, s'ha triat l'autora de novel·les, contes i poemes Antònia Vicens com a filla predilecta. Vicens va rebre un premi amb el seu primer llibre Banc de fusta i entre els seus temes recurrents es troben els problemes de l'equilibri entre el turisme i la conservació del territori a Mallorca. Distingida amb altres premis literaris, un reconeixement global a la seva carrera li va arribar amb la Creu de Sant Jordi el 1999, la medalla Ramon Llull el 2004 que va refusar en protesta per la política lingüística del Govern, el Premi Nacional de Cultura el 2016, el Premi Nacional de Poesia el 2018 i el Premi d'Honor de les Lletres catalanes el 2022.

Per part seva, Eza, que va néixer a Pamplona i va estudiar Ciències de la Informació a Navarra, serà nomenada filla adoptiva després d'arribar a Mallorca l'any 1989 i haver treballat en diferents mitjans. Abans de morir el passat mes d'agost, la periodista treballava com a responsable de comunicació del Departament de Mobilitat i Infraestructures.

D'altra banda, les medalles d'Honor i Gratitud de l'Illa de Mallorca s'atorgaran al metge Antoni de Lacy; al Club Esportiu Constància; a la referent de gent gran a la Part Forana Josefina Colom; a Pastisseries Can Pomar; a la gelateria Can Joan de s'Aigo, i a la cooperativa d'ensenyament Gianni Rodari.

Els premis Jaume II es donaran als Cossiers d'Alaró; a la fira de teatre FIET; a les famílies d'acolliment de l'IMAS; als motociclistes Augusto Fernández i Izan Guevara; a l'esportista Shella Badaseraye i al mestre artesà ceramista Joan Pere Català.

Els premiats s'han escollit a través d'un procés participatiu on s'han presentat les candidatures. La decisió de triar els guanyadors i guanyadores ha estat presa per consens dels grups polítics en la junta de portaveus. Una decisió que serà ratificada en el pròxim ple del Consell.

stats