Cultura 11/03/2021

El Consell de Mallorca, disposat a comprar les claus del Regne si se'n troba el propietari

La consellera de Cultura i Patrimoni ha dit que ajudaran l'Ajuntament de Palma amb la recerca de la joia

2 min
Cort cerca el propietari de les claus del Regne de Mallorca per exposar-les pel 500è aniversari de la Germania

El Consell de Mallorca està disposat a comprar les claus del Regne en cas que se'n trobi el propietari, segons ha explicat la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets. L'objectiu final seria exposar la joia que es va fer per simbolitzar la rendició dels Agermanats i mostrar fidelitat al rei Carles V al Museu de Mallorca, perquè és "on pertoca", segons ha dit aquest dijous la consellera al ple de la institució insular.

Com que l'Ajuntament de Palma fa mesos que cerca el propietari de les claus per exposar-les pel 500è aniversari de la Germania, que es compleix enguany, el conseller d'El Pi, Antoni Amengual, ha demanat a Busquets què farà al respecte. "Són les claus del Regne de Mallorca, i el Consell hauria de fer la recerca perquè és la màxima autoritat a l'illa i, no l'Ajuntament de Palma", ha assenyalat Amengual. Busquets, però, ha respost que com que Cort va començar la recerca abans "no duplicarem feines, però ajudarem en tot el que puguem".

Cal recordar que la família Rothschild va vendre les claus a través de la casa de subhastes Christie's el 2000 per 15.275 lliures esterlines, però Cort desconeix qui les va comprar. De fet, l'Última Hora ha avançat aquest dijous que Cort ha enviat una carta a la delegada a Espanya de la casa de subhastes explicant que tenen interès per exposar i sol·licitar la cessió de la joia entre el 7 de febrer de l'any que ve i el 7 de març de 2023, quan es complirà el 500è aniversari de la rendició de Palma.

A la pàgina web de la casa de subhastes Christie's es diu que les claus venudes el 2000 són d'or esmaltat d'estil renaixentista, probablement espanyoles i del 1845. Aquesta dada és confusa, perquè les claus del Regne de Mallorca tenen 500 anys. De fet, a la descripció es diu que les claus les va donar Valladolid a Carles V després d'entrar a la ciutat. Curiosament, però, a les fotos de les claus que surten a la pàgina web s'hi pot llegir la paraula 'Maioricarus'.

stats