Rondalles
Cultura 11/02/2024

El Consell declararà les rondalles patrimoni cultural immaterial de Mallorca

La iniciativa ha estat sol·licitada per la institució Francesc de Borja Moll

ARA Balears
2 min
La iniciativa ha estat sol·licitada per la Institució Francesc de Borja Moll

PalmaEl Consell declararà les rondalles patrimoni cultural immaterial de Mallorca com una mesura de salvaguarda d'aquestes manifestacions pròpies de l'illa. En una nota de premsa, el Consell ha informat que la iniciativa ha estat sol·licitada per la institució Francesc de Borja Moll. De fet, fa anys que l'associació demana que es protegeixi el llegat recollit per Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll.

El president del Consell, Llorenç Galmés, i la vicepresidenta i consellera insular de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, s'han reunit aquesta setmana amb la institució Francesc de Borja Moll, que ha traslladat la importància de prendre aquesta mesura perquè el patrimoni immaterial de l'illa continuï present en la cultura mallorquina.

De fet, Galmés destaca que "mossèn Alcover va recollir rondalles de gairebé 250 narradors de 33 localitats de l'illa i, d'aquesta manera, les va salvar de la desaparició i va preservar el llenguatge tradicional". A més, ha assegurat que el Consell també durà a terme activitats culturals relacionades amb les rondalles per mantenir viva l'essència d'aquestes manifestacions que, en pocs mesos, seran declarades patrimoni cultural immaterial de Mallorca.

Mallorca, única illa que no té reglament de patrimoni immaterial

El Consell ha lamentat que Mallorca és l'única illa que no disposa de reglament de patrimoni immaterial des que es va aprovar la Llei de salvaguarda del patrimoni el 2019. Quant a aquest fet, la institució ha denunciat la "deixadesa" de l'anterior equip de govern i ha criticat que fa cinc anys que aquesta administració no ha complert amb el seu deure, cosa que sí que han fet a Menorca, Eivissa i Formentera. Enfront d'això, ha apuntat que el nou equip polític del Consell ha preparat, durant els últims sis mesos, el reglament i en començarà la tramitació en pocs mesos.

La vicepresidenta del Consell i consellera insular de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha detallat que fa cinc anys que el Govern va aprovar la Llei de salvaguarda del patrimoni immaterial (Llei 18/2019). A partir d'aquí, cada consell insular havia d'elaborar un reglament i un inventari per poder protegir diferents pràctiques, representacions o tècniques emblemàtiques de cada illa. Roca ha criticat que, durant els últims anys, "s'han estat fent fotos dient que protegirien el que no podien protegir, perquè no disposaven del mecanisme necessari". Ara, cinc anys després, és el departament de Cultura i Patrimoni d'Antònia Roca qui ha elaborat aquest reglament, partint de zero, i qui comença amb la seva tramitació per poder avançar en la protecció del patrimoni immaterial de Mallorca.

stats