CULTU(VI)RAL
Cultura 28/11/2019

Comprar llibres pel Black Friday és com buidar una carabassa

Observar com celebra el Black Friday diu molt d'una llibreria

Jordi Garrigós
2 min
A la llibreria Taifa, del carrer Verdi, els més venuts no quadren amb els rànquings.

BarcelonaEn el procés d'assimilació de les festes nord-americanes per part de la resta del món occidental, el Black Friday és una de les que ha calat més. Hi ha diverses teories al voltant de l’origen d’aquesta celebració, enfocada directament a la venda i ve tot just després del Thanksgiving Day o Dia d'Acció de Gràcies. Els comerços comencen la jornada en números vermells i l’acaben en negre.

El cas és que, des de fa aproximadament un lustre, les botigues locals aprofiten aquesta data per començar la campanya de Nadal i oferir tota mena de descomptes i promocions. Tots els comerços catalans? No: una colla d'irreductibles (potser els mateixos que mengen castanyes en comptes de buidar carabasses per Tots Sants) es resisteixen a caure en aquesta febre consumista. L'exemple més viral a la xarxa ha estat el d'una marca de ratafia que ha decidit que, en comptes d'abaixar els preus, els doblarà: "És una data imposada per un consum innecessari que moltes vegades frega l'absurd", assegura el director de la marca.

Si ens fixem en les llibreries, que tenen un marge força petit (i inamovible fora de Sant Jordi), celebrar el Black Friday o no diu molt de cadascuna. La sempre combativa Calders, de Barcelona, va fer una piulada per deixar clar que els clients que aquest divendres s'acostin a la llibreria no trobaran cap descompte: "No fem Black Friday: vosaltres veniu a comprar aquí quan us dona la gana perquè us dona la gana". La segona opció i més habitual, fer com si no passés res, és la que han triat la Llibreria 22 de Girona o les barcelonines La Central i La Carbonera. No dir-ne res i qui dia passa any empeny. Però també hi ha les que fan el Black Friday amb ofertes de tota classe, com La Casa del Llibre. La decisió final sempre serà la del client: castanya o carabassa?

stats