Cultura 02/11/2021

Comencen les obres a l'edifici Moneo de la Fundació Miró

L'Espai Estrella, que té una superfície de 800 metres quadrats, se sotmetrà a un procés de rehabilitació, manteniment i seguretat

ARA Balears
2 min
Buiden l'Espai Estrella de l'edifici Moneo de la Fundació Miró, que s'ha de rehabilitar.

PalmaLa sala expositiva més gran de la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma ha tancat aquest dimarts. L'edifici, anomenat Espai Estrella, se sotmetrà a un procés de rehabilitació, manteniment i seguretat, tal com ja es va fer al 2017 amb el taller Sert. Es tracta d'un espai de 800 metres quadrats de superfície. La direcció de l’obra la duran a terme els tècnics d’Infraestructures de l’Ajuntament de Palma: Toni Sbert, Eva Borràs i Miquel Moll. L’obra s’ha licitat per un import total de 430.269,68 €. D’aquests, 177.000 € arriben en forma de subvenció del Consorci Borsa d’Allotjaments Turístics i la resta s’assumeix des de l’Ajuntament de Palma.

La Fundació es mantindrà oberta al públic, però l'entrada passarà de costar 9 euros a 5,5. Es podran visitar el taller Sert i Son Boter, així com l’Espai Cúbic i el passadís de l’edifici Moneo. Així mateix, en el marc de la campanya de micromecenatge que ha engegat la Fundació, s'informarà a tots els visitants de les obres que s'estan fent, i se'ls donarà l'opció d'adquirir l'entrada al preu de sempre (9 euros) per ajudar i col·laborar amb la institució, "no només en la preservació de la col·lecció sinó també amb el patrimoni arquitectònic", apunta el director i gerent Francisco Copado.

La coberta d’aigua que dona la benvinguda al visitant concentrarà gran part de les tasques de manteniment.

La zona on se centraran els treballs de rehabilitació serà principalment la coberta d’aigua que dona la benvinguda al visitant. Una espècie de trompe-l’oeil que simula acostar la mar i l’horitzó a l’observador, una manera d’emular la visió de la qual gaudia Miró. Té una sèrie de deficiències que ara, després d’anys de tràmits i estudis preliminars, es podran reparar.

L’edifici Moneo, inaugurat el 1992 i projectat pel reconegut arquitecte Rafael Moneo, guanyador del Pritzker Arquitecture Prize l’any 1996, és el resultat de la donació de Pilar Juncosa, viuda de Miró, que el 1986 cedeix uns terrenys i 42 obres perquè siguin subhastades per Sotheby’s a benefici de la institució.

Cronologia

El 13 de desembre de 2019 la Comissió de Govern de la Fundació va aprovar el projecte de rehabilitació de l’estanc superior de l’edifici Moneo i l’execució de tasques addicionals en elements annexos de la Fundació elaborat per l’estudi de l’arquitecte Rafael Moneo. El projecte conforma els plecs de prescripcions tècniques que han de regir la contractació de l’obra per un import de 430.269,68 € (IVA inclòs). El 2020, per culpa de la pandemia del covid-19, es va paralitzar tot el procés. En poder, es va fer el concurs públic i a principi del 2021 es va adjudicar a l’empresa VIP Properties de Pollença.

Dia 25 d’octubre es varen començar a buidar les sales expositives, despenjant únicament les teles blanca i negra, dues de les obres més grans del fons de la col·lecció. Les varen dur a Es Baluard, i són un dipòsit temporal durant dos anys per manca d’espai per emmagatzemar-les en condicions òptimes. La resta de les obres retornarà temporalment a les cambres de seguretat del museu. Aquest dimarts arranquen les obres de rehabilitació i el buidatge total de l’Espai Estrella.

stats