Arts escèniques
Cultura 19/07/2020

L'Ajuntament de Barcelona suspèn totes les activitats culturals i esportives a partir de dilluns

L'alcaldessa anuncia que demanarà excepcions a les mesures dictades pel Govern

Núria Juanico
3 min
El Teatre Grec durant el concert del grup Manel.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona suspèn a partir d'aquest dilluns totes les activitats culturals i esportives. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ho ha explicat en un tuit, en el qual denuncia la confusió generada per part del Govern a l'hora de delimitar què es pot fer i què no. "Divendres 13 municipis de l'àrea metropolitana vam demanar claredat sobre les noves prohibicions –escrivia–. Tres dies després el Govern confirma el tancament de les activitats culturals i esportives encara que es respectin les precaucions. A contracor, haurem d'aturar el Grec i els equipaments esportius no podran obrir demà".

Colau assenyala "que sembla incoherent mantenir terrasses o platges obertes i alhora prohibir espectacles o esports que compleixen la normativa sanitària". El missatge conclou amb la sol·licitud de poder dictar excepcions "que són de sentit comú".

L'aturada de l'activitat cultural a Barcelona es començarà a aplicar a partir de demà. Així, per a aquest diumenge es mantenen la funció de Peeping Tom al Teatre Grec, la de Black & Blue a La Gleva, el concert de Delafé al Poble Espanyol dins el Cruïlla XXS, el concert d'Ainhoa Arteta al festival de Pedralbes, el de Pau Riba als jardins del TNC i l'actuació de The Black Barbies a Sala Barcelona. "Entenem que complim totes les condicions perquè és pugui seguir. Portem 48 hores des que ho vam demanar a la Generalitat. Avui obrim sobre la base de l'acord implícit, esperem que demà sigui explícit", ha dit el tinent d'alcaldia, Joan Subirats.

D'altra banda, el director del Cruïlla XXS, Jordi Herreruela, ha assegurat que "estan al límit" i que viuen cada concert "com si fos l'últim". En declaracions a l'ACN, ha afirmat: "Cal que el Procicat es pronunciï ja. No podem esperar més temps sense saber el marc legal en el qual estem treballant". Malgrat tot, Herreruela es mostra convençut que el format que ofereixen és "segur" i que no hi ha brots vinculats a l'activitat cultural, per això esperen que els autoritzin com a excepció. "Espero que ho facin avui i, si no, demà al matí", ha assenyalat.

Suspendre "per seguretat jurídica"

Divendres la Generalitat va aprovar una nova resolució, ratificada per un jutge, que prohibeix "totes les activitats culturals, d'espectacles públics, recreatives, esportives i d’oci nocturn, extraordinàries o de caràcter temporal" a Barcelona i 12 municipis de l'àrea metropolitana. Davant d'aquesta decisió, Colau va anunciar que sol·licitaria mantenir esdeveniments culturals a la ciutat emparant-se en la possibilitat de demanar excepcions per part dels ajuntaments si el Procicat ho autoritza, tal com indica la resolució.

Públic del Teatre Grec amb cartells que diuen "La cultura és segura" aquest diumenge

El comissionat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, va demanar per carta a la conselleria de Cultura, la de Salut i la d'Interior que s'acceptessin com a excepcions el Festival Grec, Sala Barcelona, el programa de Barcelona Districte Cultural i els concerts del Museu d'Història de Barcelona al Parc Güell. Segons fonts del consistori, la Generalitat no ha respost en tot el cap de setmana. Així, l'Ajuntament ha decidit suspendre l'activitat cultural a la ciutat "per seguretat jurídica".

Fonts de Protecció Civil (que forma part del Procicat) han explicat a l'ARA que quan rebin les peticions d'excepcions per part de l'Ajuntament de Barcelona valoraran si les poden autoritzar o no. També afirmen que ara per ara no s'ha concedit cap autorització a Catalunya perquè les activitat culturals es puguin dur a terme a les zones amb restriccions.

stats