Cultura 06/07/2018

Els cinemes no fan repercutir la baixada de l'IVA en el preu de les entrades

El preu es reduiria 66 cèntims de mitjana si les empreses apliquessin el 10% d'IVA

Europa Press
1 min
Cinema Aribau de Barcelona

MadridL'IVA del cinema ha baixat del 21% al 10% aquest dijous (quan ha sortit publicat al BOE), però no ho han fet els preus de les entrades. Ho ha detectat Facua-Consumidores en Acción en una enquesta a 50 cinemes de 26 ciutats espanyoles. El 70% dels cinemes analitzats no han fet repercutir la baixada de l'IVA en el preu de les entrades o han reduït els preus menys del que tocaria.

Per a Facua aquests resultats mostren que un "alt percentatge" de cinemes han aplicat "una pujada encoberta" i critica que ho facin amb una única finalitat: "Augmentar els seus marges de benefici".

Del total de cinemes enquestats, només catorze han reflectit la baixada de l'IVA al preu de les entrades –amb un arrodoniment a l'alça o a la baixa a la fracció de cinc cèntims més pròxima–. De la resta, 20 segueixen cobrant el mateix preu que a principis d'any, tres l'han apujat i tretze han reduït l'import final menys del que representa la reducció d'onze punts en l'IVA.

Un estudi de principis d'any de l'associació indicava que el preu mitjà d'una entrada de cinema en caps de setmana i festius és de 7,31 euros. Si les sales reflectissin la baixada d'IVA en el preu de les entrades baixaria 66 cèntims de mitjana.

Facua creu que, encara que algunes empreses no hagin variat el preu de les entrades, "sí que repercutiran en la seva totalitat el canvi impositiu les properes setmanes". L'associació ha fet una crida a José Guirao, ministre de Cultura i Esports, perquè les empreses facin notar la baixada de l'IVA en els preus de les entrades.

stats