Homenatges
Cultura 08/11/2022

La cineasta Maria Forteza ja té la seva placa commemorativa a Palma

Està situada a l'Hort del Rei, on hi havia el Teatre Líric, espai que va veure l'inici de la trajectòria de la cineasta com a cupletista

1 min
Un moment de la interpretació de la peça 'Lisboa', dedicada a Maria Forteza.

PalmaLa mallorquina Maria Forteza va ser pionera del cinema sonor a l'estat espanyol, i des d'aquest dimarts té una placa en el seu honor a l’Hort del Rei. És el lloc on estava situat el Teatre Líric, on Forteza va iniciar la seva trajectòria com a cupletista. La placa ha estat descoberta en un acte en què han participat tinents de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, i Justícia Social, Feminismes i LGTBIQ+, Alberto Jarabo.

La placa commemorativa.

La cineasta havia quedat oblidada de la història fins que la Filmoteca Espanyola va anunciar, dia 4 de maig del 2020, que havia localitzat una pel·lícula rodada a l’illa. Titulada Mallorca, és un documental en blanc i negre amb música d’Isaac Albéniz i dirigit per la mallorquina. Els tècnics de la Filmoteca varen datar el documental entre 1933 i 1934; això el convertiria en el primer film sonor dirigit per una dona a Espanya. Aquesta fita corresponia a la catalana Rosario Pi, directora d’El gato montés el 1935, basat en l’òpera homònima de Manuel Penella, però alguns ho veieren precipitat.

Durant l'acte, el compositor Miquel Àngel Lozano, net de Maria Forteza, ha interpretat la peça Lisboa, dedicada a la seva padrina, que va viure uns anys exiliada a Portugal. Aquesta obra forma part de la banda sonora del llargmetratge documental Maria i la pel·lícula oblidada, un projecte de la productora MOM Works sobre la història d’aquesta cineasta. Han acompanyat Lozano els músics Soriana Ivaniv, Joan Sebastià i Jorge Solano.

stats