Festival
Cultura 13/09/2023

El cineasta israelià Avi Mograbi i l’escriptor Ramón Andrés, entre els convidats de la cinquena edició de MajorDocs

El festival de cinema documental de Mallorca tindrà lloc del 3 al 7 d’octubre a Palma

3 min
Presentació de la cinquena edició de MajorDocs

PalmaQuè diuen les nostres aficions i passions de nosaltres i de les persones que ens les han inculcat? Fins on estam disposats a arribar per confirmar si tenim (o no) un talent innat? La violència és una llavor que alguns duen dins i que per qualque motiu van regant? Aquestes són algunes de les preguntes que llancen tres dels vuit documentals que formen part de la secció oficial de MajorDocs, el festival de cinema documental i creatiu que a principi d’octubre arriba a la cinquena edició a Palma amb una nova seu, l’Estudi General Lul·lià, i amb el cineasta israelià Avi Mograbi com a convidat d’honor de l’edició d’enguany. 

Secció oficial

"Continuam amb la fórmula de sempre", ha dit Miguel Eek, director del festival, "perquè hi ha tota una sèrie de coses que canvien, com els tres elements fonamentals del festival: els autors, el procés creatiu i la lentitud. Creim que és possible una altra manera de veure pel·lícules, sense presses ni distraccions". Cadascuna de les vuit pel·lícules que conformen la secció oficial serà projectada dues vegades, per tal de facilitar l’accés al públic a aquestes propostes. Entre elles s’inclouen A las mujeres y a los libros canto, en què la cineasta María Elorza repassa el seu vincle amb els llibres a través de les dones del seu voltant que l'hi van inculcar; Apolonia, Apolonia, un documental danès dirigit per Léa Gleob que segueix les passes de l’artista Apolonia Sokol als inicis de la seva trajectòria, o Ara la llum cau vertical, en què Efthymia Zymvragaki es troba amb un home de nom Ernesto que es descriu a si mateix com un agressor i li demana retratar la seva història.

A més, també formaran part de l'edició d'enguany l’estrena internacional de Weightless, un documental poètic centrat en la recerca antropològica que fa la seva protagonista pel sud-est d’Ucraïna, i del nou curtmetratge documental de Javier García Lerín, així com la projecció de Knit's Island, un documental que explica en primera persona les experiències viscudes per tres cineastes dins el món virtual d'un videojoc. Es tracta d'una obra especialment vinculada al festival, ja que alguns dels membres del seu equip es van conèixer a MajorDocs, com ha explicat el director del festival.

Cartell dissenyat per Ángel Luque per a la cinquena edició de MajorDocs

Ponents

La inauguració del festival es durà a terme dimarts dia 3 d’octubre i el gran protagonista serà el cineasta israelià Avi Mograbi, de qui es projectarà la cinta Una vez entré a un jardín, on el cineasta explora la seva pròpia identitat a través de les converses que té amb el seu professor d'àrab. Mograbi és un dels cineastes polítics de referència de l'Orient Mitjà, qui ha retratat des de la seva absoluta independència les diferents dinàmiques polítiques i socials, així com els conflictes existents a la zona. Mograbi serà, a més, president del jurat d’aquesta edició i formarà part dels ponents de les sessions professionals que enguany tindran lloc amb el fil conductor 'El muntatge com a escriptura'. El filòsof i escriptor Ramón Andrés, qui va rebre el Premi Nacional d’assaig el 2021, serà un altre dels participants d’aquesta cinquena edició del festival. 

La programació completa del festival es pot consultar a la seva pàgina web.

stats